„Klubrádió
Esti gyors

Jól vannak a koronavírussal fertőzött iráni egyetemisták

5/03/2020 21:19

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Kína és Olaszország után Irán a legfertőzöttebb ország. A járványt csak nemzetközi összefogással lehet megfékezni – mondja Irán budapesti nagykövete, aki először ad interjút Magyarországon.

2020. március 05. Esti gyors - részlet 20.03.05. iráni nagykövet
05:15
00:00

Jó a koronavírussal fertőzött két iráni diák egészségi állapota, talán még javult is – tájékoztatta a Klubrádiót Irán budapesti nagykövete, Hamidreza Nafez Arefi. A nagykövetségnek pontos adatai nincsenek, de mintegy 1700-1800 iráni fiatal tanulhat Magyarországon.

Kína és Olaszország után Iránban a legsúlyosabb a helyzet, a hírek szerint 92 ember halt meg és 3000 lehet a fertőzöttek száma. Az ország minden tartományában megjelent a betegség, Teherán különösen veszélyeztetett. A nagykövet beszámolt arról, hogy mozgósítást rendeltek el, új kórházakat létesítettek, ellátó központokat, karanténokat alakítottak ki szerte az országban, a tervezett tömegrendezvényeket lemondták.

Miután globális fenyegetéssel állunk szemben, nemzetközi összefogásra van szükség – hangsúlyozta a diplomata. A WHO szakemberei már ott vannak Iránban segítik a helyi egészségügyiek munkáját. Úgy tűnik, hogy javul a helyzet.

Beszűkíti a lehetőségeiket, hogy az Amerikai Egyesült Államok embargót rendelt el, amely vonatkozik az orvosi berendezésekre, gyógyszerekre, élelmiszerekre is. A nagykövet hozzátette, hogy azért vannak más országok, amelyektől kapnak segítséget, amiért Irán nagyon hálás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Esti gyors
2020.03.05. 18:00
Riporter: Hardy Mihály