„Klubrádió
Reggeli gyors

A járvány logikája a fontos, nem a hatalomé

30/04/2020 13:19

| Szerző: Klubrádió

Amikor egy járványt elfojtanak -mint most-, akkor kisebb, helyi járványok törnek ki, azért a szigorításokról, vagy enyhítésekről helyben kellene dönteni.

2020. április 30. Reggeli gyors - részlet 20.04.30. Balkányi László
08:15
00:00

Budapesten maradnak a korlátozások, vidéken azonban szabadabban mozoghatnak az emberek, megnyílhatnak a vendéglátó helyek teraszai, sőt a szabadtéri strandok is. Ezt jelentette be a miniszterelnök. Ezzel szakmai szempontból nézve van egy probléma, amelyet Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ volt munkatársa vetett föl. Az tuniillik, hogy a vidék nem tekinthető egységesnek, de még Budapest sem.

Az elfojtott járvány esetén egyes helyeken úgynevezett mikrojárványok keletkeznek. Az ilyen szempontból veszélyes helyeket helyben ismerik, és ahol megvan a szükséges tudás, ott kellene meghozni a döntéseket is szigorításról, enyhítésről. Budapest sem tekinthető egységesnek. Tudjuk, hogy az idősotthonokban mekkora bajt okozott a vírus, más példát hozva: mondjuk egy forgalmas pályaudvarnál lévő bolt biztosan veszélyesebb hely, mint egy külső kerületi kis üzlet. Ebben a furcsa információkezelésben ugye az Operatív Törzsnél van meg minden adat. Balkányi László szerint tehát a korlátozásokról, vagy azok enyhítéséről a törzsnek és a helyi vezetőknek együtt kellene dönteniük. A vírus logikáját kell követni és nem a hatalomét.

A tesztelésekről a szakember elmondta, nem az a legfontosabb kérdés már, hogy hány teszt készül, hanem az, hogy azok milyenek. A legtöbbször használt gyorstesztről, amely az ellenanyagot mutatja ki, nem sok jót lehet olvasni a szakirodalomban. A másik típus, amelyik a vírus jelenlétét mutatja, sokkal jobb, annál azonban a mintavétel minősége nagyon fontos, egy rosszul sikerült mintavétel után nem lehet megbízható az eredmény sem. Ezeket az információkat mind-mind ismerni kellene, hogy meg lehessen mondani, hány tesztelésre volna szükség.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.04.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes