„Klubrádió
Esti gyors

Összefogtak az orvosi egyetemek, és tesztelnek

28/04/2020 20:01

| Szerző: Klubrádió

Egy ember, aki nem is tudja, hogy fertőzött, akár 1.600 másikat is megfertőzhet. A magyar orvosi egyetemek megpróbálják felmérni a gócpontokat.

2020. április 28. Esti gyors - részlet 20.04.28. Falus András
09:21
00:00

Megmozdult az orvosi szakma. Gigantikus munkába kezdett négy egyetem, összesen 17.000 embert fognak tesztelni. Nem gyorsteszttel, hanem egy ennél sokkal alaposabb módszerrel. Az előző ugyanis az ellenanyag jelenlétét képes kimutatni, az egyetemek által használ teszt viszont magának a vírusnak a jelenlétét. Falus András immunológus, akadémikus, professzor emeritus véleménye szerint az orvosképző egyetemek összefogásán túl ez az, ami igazán fontos a kezdeményezésben.

Érzékletes példát mondott el az Esti gyorsban. Dél-Koreában történt, ahol az eddigi tapasztalatok szerint a lehető legjobban kezelték a járványt. Egy ember kisebb baleseti sérülést szenvedett, kórházba ment, ahol persze ellátták, majd elengedték. Sem ő nem tudta, sem a kórházban nem derült ki akkor, hogy fertőzött. Majd elment egy vallási közösségbe, étterembe, utazott tömegközlekedéssel, élte az életét, aztán csak visszament a kórházba. Akkor derült fény a fertőzöttségére. Azonnal nekiálltak a kontaktjai felderítésének, azaz megpróbálták megtudni, hogy kikkel találkozhatott, és azt regisztrálták, hogy rövid idő alatt 1.600 másik embert fertőzött meg tudtán kívül.

Ezért olyan fontos, hogy Magyarországon is megtalálják a fertőző gócokat, közösségeket, személyeket, és ebben segít az egyetemek közös tesztprogramja.

Az interjúban szóba került az a magyar kísérlet is, hogy már gyógyultnak tekintett emberek vérplazmáját használják fel más betegek gyógyítására. Falus András erről úgy vélekedett: nem egészen biztos, hogy az immunválasz, vagyis az ellenanyag már eltávolította valakiből a vírust. Ez egyelőre feltételezés.

A professzor újabb kutatási eredményekről is beszélt a műsorban, az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Esti gyors
2020.04.28. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván