„Klubrádió
Esti gyors

Komáromi: Felháborító a szervezetlenség a mintavételeknél

15/04/2020 12:26

| Szerző: Klubrádió

Négy-öt nap kell egy koronavírus-gyanús betegnél a mintavételhez – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa, aki szerint előfordul, hogy az adatokat csak papíron rögzítik. Beszélt arról is, hogy az otthoni szakápolás annyira alulfinanszírozott és alacsony kapacitással működik, hogy „szakmaiatlan és lelketlen dolog” kórházi ápolásból kiadni olyan embereket, akikkel foglalkozni kellene, például az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet betegeit.

2020. április 14. Esti gyors / részlet, Komáromi Zoltán (20.04.15.)
08:52
00:00

Kedden juttatnak a háziorvosoknak védőfelszerelést, mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Megkapta? – kérdeztük Komáromi Zoltán háziorvost, a DK egészségpolitikusát. Azt mondta: nem, sőt, körbekérdezett más megyékben, és nem tud róla, hogy másokat akár értesítették volna erről. Azt, hogy kapnak új védőfelszereléseket, már mondják körülbelül négy hete, de még mindig ugyanaz az 50 sebészi maszk és az a 3 FFP1-es maszk van, amely tulajdonképpen nem hatásosabb, mint a sebészi, csak „szebben néz ki” – fogalmazott.

Közölte: kettévált a háziorvos-társadalom, a 65 évnél idősebbek vagy veszélyeztetettek nem vizsgálhatnak betegeket. Ugyanez vonatkozik a 65 év feletti ápolónőkre. Jelezte: ez csaknem a háziorvosok egyharmadát érinti. A másik csoportban említette a gyerekorvosokat, akik zárt rendelőben dolgoznak, és ha eset van, akkor bejönnek a rendelőbe hozzájuk egyesével. De amikor ennek a periódusnak vége lesz, akkor egy hónap alatt zúdul rá fél évnyi „betegségtömeg” a háziorvosi és járóbeteg-ellátásra. Ez a krónikus betegségekkel küzdőket jelenti, tehát a cukor-, tüdő-, vese-, máj- és szívbetegeket, akiknek elmaradtak a kontrollvizsálatai, kivizsgálásai, műtétei – közölte Komáromi Zoltán.

Beszámolt arról is, hogy legutóbb 45 percig próbálta felhívni a megadott 1820-as telefonszámot, hogy megérdeklődje, mikor jön ki a mintavevő egy betegéhez. Majd amikor végre el tudta érni a mentőket egy másik számon, azt a tájékoztatást kapta, hogy nagyon kevesen vannak, négy-öt nap kell, hogy kimenjenek egy mintavételhez. A konkrét esetben pedig kiderült, hogy a beteg nincs bent a számítógépes rendszerben, mégpedig azért, mert papírra írták fel az adatait, és nem gépelték be. A beteg tehát öt napja otthon fekszik, köhög, lázas és várja, hogy levegyék tőle a mintát. Komáromi Zoltán azt mondta: felháborító ez a szervezetlenség, ez a kapacitás-szűkítés a mintavételeknél.

Komáromi Zoltánt arról is kérdeztük, hogy sok embert elküldenek a kórházakból. Szerint az otthoni szakápolás annyira alulfinanszírozott és alacsony kapacitással működik, hogy „szakmaiatlan és lelketlen dolog” kórházi ápolásból kiadni olyan embereket, akikkel foglalkozni kellene, erre különösen súlyos példa az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, mert ott stroke-on átesett, agysérült, amputált embereket kellene újra járni, beszélni, eszközöket kezelni tanítani. Ha három-négy hónapig nem tud velük szakember foglalkozni, akkor „lehet, hogy életük végéig ágyban kell feküdniük” – mondta, hozzátéve: nem ezeket a speciális intézményeket kellene piszkálni és az igazgatót elküldeni.

Beszélt arról is: nem tudja, hány háziorvos van karanténban vagy betegedett meg, ezt „hétpecsétes titokként őrzi” az operatív törzs, nehogy véletlenül kiderüljön.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. április 14., kedd 18.15
riporter: Kárpáti Iván