„Klubrádió
Ötös

Pusztai Erzsébet: Sok-sok teszt kell a korlátozások oldásához

8/04/2020 22:42

| Szerző: Klubrádió

A járványhelyzetről, a felkészülés hiányosságairól beszélgettünk Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértőjével, volt államtitkárral.

2020. április 01. Ötös - Falusi Mariann-nal és Lang Györgyivel (2020. április 01., szerda 10:00)
88:50
00:00
Műsorvezetők: Falusi Mariann - Lang Györgyi Szerkesztők: Kelecsényi Krisztina

Már március 15. előtt látható volt, hogy az egészségügyi dolgozókat nem látják el megfelelően felszerelésekkel. Pedig egy ilyen típusú egészségügyi helyzetben, amikor emberről emberre cseppfertőzéssel terjedő járványról van szó, ez alapvető lenne, különösen amikor amúgy sincs elég egészségügyi személyzet Magyarországon. Ráadásul, hogy ha az orvos lesz fertőzött, akkor ő tökéletes terjesztővé tud válni, hiszen a hozzá beérkező betegeket sorban megfertőzi – mondta a koronavírusbetegség (Covid-19) terjedése kapcsán Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő, az Antall- és az Orbán-kormány egykori államtitkára.

Új pártot alapított Bokros Lajos
 
Pusztai ErzsébetMTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A túlterhelés pedig nem lehet meglepetés, ha elszabadul a járvány, mert a koronavírus teljesen más, mint az átlagos influenza, sokkal rosszabb következményei lehetnek annál. Az emberek nagy része – egyes adatok, illetve becslések szerint körülbelül 80 százalékuk – ugyan kevés tünettel vagy teljesen tünetmentesen átesik a fertőzésen, mint ahogyan Kínában is történt, de ötödüknél súlyos tüneteket okoz a vírus, ami igen  jelentős arány.

Pusztai Erzsébet kitért rá, hogy a feltételezés, miszerint a BCG-oltás védelmet jelenthet a koronavírus ellen, még nem igazolódott. Ausztráliában ugyan több orvost is beoltottak ezzel a vakcinával, de egyelőre csak figyelik, hogy tud-e védettséget adni a Covid-19 súlyos szövődményei ellen.

Magyarországon egyébként 1954 óta a BCG elleni vakcina az első oltás, amit kötelezően megkapnak a gyerekek, de több országban, így például az Egyesült Államokban ez nem volt kötelező. Ami az ibuprofén tartalmú gyógyszereket illeti, azok az orvosi megfigyelések szerint a szervezet védekezőreakcióját ronthatják, így azok használata nem javasolt.

Amivel egyelőre védekezhetünk, az a kézmosás és a maszk. A maszk visszatartja az esetlegesen kiköhögött vírusokat, tehát viselésével nem magunkat, hanem a környezetünkben élő embereket védjük. Ezért lenne tanácsos kötelezővé tenni a viselését bolti eladóknak, illetve bárhol, ahol sok ember közlekedik egymás mellett. Valószínű, azért mondták a kormányzat részéről, hogy ne hordják az egészségesek, nehogy ne jusson azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – tette hozzá.

Pusztai Erzsébet felhívta a figyelmet, hogy a különböző tárgyakon, például a mobiltelefonon a vírus hosszabb ideig megmaradhat, így ezek megérintésével könnyen a szervezetünkbe kerülhetnek kórokozók. A ruhák mosása, átgőzölése segíthet, és a tárgyak fertőtlenítő kendővel, szappanos meleg vízzel történő lemosása is.

Az egészségügyi szakértő szerint az április még valószínű, a védekezés jegyében telik, és ha sikerül a fertőzési görbét ellaposítani, akkor májusban, a népesség átfertőződöttségének széleskörű felmérése, azaz sok-sok teszt után döntés születhetne a korlátozások részleges feloldásáról.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

 

Ötös/Interjú Pusztai Erzsébettel

2020. április 01., szerda 10.00

riporter: Falusi Mariann és Lang Györgyi