„Klubrádió
Reggeli gyors

Már lefutott egy „csendes” járvány?

8/04/2020 12:43

| Szerző: Klubrádió

Napról napra többet tudunk a koronavírus járványról, naponta 300-500 szakcikk jelenik meg. Ám még sok a kérdés – mondja Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi munkatársa.

2020. április 08. Reggeli gyors - részlet 20.04.08. Balkányi László
08:25
00:00

Még biztosan sok megbetegedésre kell számítani Magyarországon, nem tudni pontosan, hogy milyen fázisban van a vírus terjedése. Valószínűnek látszik, hogy a lecsengése nem lesz olyan gyors, mint sokan várják, hiszen az mindig lassúbb a felfutásnál és nem egyenletes föltétlenül. Kisebb csúcsok jöhetnek még.

Keveset tudunk még a járványról, jellemző például az, hogy a tünetmentes fertőzöttek számát nagyon eltérően becsülik meg, van adat 10 százaléktól 80 százalékig. Azonban a világ tudása gyarapszik és egyre alaposabb lesz. Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi munkatársa elmondta a Reggeli gyorsban, hogy most is figyeli a szakcikkeket. Naponta 300-500 ilyen jelenik meg, mintegy 400 helyen folyik kutatás, klinikai kísérletezés.

 
 Forrás: Gerd Altmann/Pixabay
 

A tünetmentes fertőzöttek számát újabban valóban magasra teszik, ugyanis már nem csak a korábbi járványok tapasztalataiból lehet kiindulni, hanem a koronavírus terjedésének mintázatából is. Bár, mint minden légúti fertőzés esetén, nehéz követni a kontaktokat, például ki tudná megmondani, hogy egy fertőzött, de tünetmentes emberrel ki utazott a metrón. A közvetlen kontaktok megtalálhatók és szinte biztos, hogy ott mindenki fertőzött.

Nos, a legutóbbi adatok alapján azonban az is elképzelhető, hogy körülbelül egy hónappal a durva megjelenés előtt lefutott már egy „csendes” járvány. Ami jó hír lenne, mert megtörténhetett volna a tömeges immunizáció. Hogy megvolt-e? Balkányi László szerint néhány hét múlva erre a kérdésre korrekt választ tudnak adni a kutatók.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com.

Reggeli gyors/Interjú Balkányi Lászlóval
2020.04.08., szerda 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre