„Klubrádió
A lényeg

Maszkokra várnak a kórházakban

28/02/2020 12:47

| Szerző: Klubrádió

Alapvető eszközök hiányoznak a koronavírus elleni védekezéshez, vagy legalábbis akadozik az ellátás, és nem csak a patikákban, hanem a kórházakban is. 

Itthon a gyógyszertárakban egyelőre nincs pánikhelyzet a koronavírus járvány terjedése miatt, azonban néhány, a védekezéshez szükséges eszköz továbbra is hiánycikk - mondta el a Klubrádió által megkérdezett szakértő. Komáromi Zoltán háziorvos, egészségpolitikus arról beszélt: bár a kormányzat ígéretet tett a sebészeti maszkok pótlására, s talán ez meg is történik, a megelőzésre leginkább alkalmas, speciális maszkokról továbbra sem érkeznek hírek. Komáromi Zoltán kiemelte: a fertőzések elleni védekezés egyik fontos eleme az alkoholos kézfertőtlenítők rendszeres használata. 

2020. február 28. A lényeg - részlet 20.02.28. Komáromi Zoltán
01:13
00:00

Aggódnak az egészségügyi dolgozók, és azonnali intézkedéseket várnak a kormánytól azért, hogy mihamarabb hozzájuthassanak a fertőzések elleni védekezéshez szükséges eszközökhöz. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Klubrádiónak azt mondta, hogy több kórházból kapott olyan információkat, amelyek szerint bár rendeltek sebészi maszkokat, azokat csak akadozva kapják meg, pedig ez elengedhetetlen eszköz volna a fertőzések terjedése elleni védekezéshez. Az ellátó központban hírek szerint vannak maszkok, de azokat tartalékolják. A szakszervezeti vezető attól tart, hogy amennyiben a hiányt nem kezelik azonnal, az egészségügyi dolgozók megbetegedhetnek, így nem tudják ellátni majd a betegeket, vagy rosszabb esetben tovább fertőzhetik őket. 

2020. február 28. A lényeg - részlet 20.02.28. Soós Adrianna
01:11
00:00

A fertőtlenítő szerek azonnali megvizsgálását kérik a Szocialisták. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a Klubrádiónak arról beszélt: egy minapi eset rávilágított arra, hogy például a kézfertőtlenítők között több olyan termék lehet forgalomban, amely nem rendelkezik valódi fertőtlenítő hatással. A párt ezért átfogó vizsgálatot kér, és elvárják, hogy csak olyan termékek maradhassanak forgalomban, amelyek valóban segítséget nyújthatnak a fertőzések megelőzésében. 

2020. február 28. A lényeg - részlet 20.02.28. Bangóné Borbély Ildikó
00:38
00:00