„Klubrádió
A lényeg

A kormány készül a koronavírus magyarországi megjelenésére

28/02/2020 08:38

| Szerző: Klubrádió

Világjárványt okozhat a koronavírus – közölte az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója, aki szerint hiba lenne bármelyik országnak azt feltételeznie, hogy nem fogja érinteni. 

Nigériát is elérte a koronavírus-járvány: az afrikai ország egészségügyi minisztere ma közölte, hogy van egy beteg, aki bizonyítottan a vírustól fertőződött meg.Az illető olasz nemzetiségű, és a hét elején érkezett Milánóból Nigériába üzleti látogatásra. Észak-Írországban is megjelent a vírus.A vírust egy olyan páciens szervezetében mutatták ki, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból.

Közben Kínában csütörtök éjfélig 329 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Az összes fertőzött száma ezzel 78 959-re emelkedett csaknem 8 ezer beteg állapota súlyos. A halálos áldozatok száma 2791-re nőtt, miközben már több mint 36 ezren gyógyultak fel a betegségből. Dél-Koreában  újabb 256 betegről igazolódott be, hogy koronavírustól fertőződött meg, ezzel 2022-re emelkedett az ázsiai országban az esetszám. A halottak száma 13.

Olaszországban 17-re emelkedett az újfajta koronavírus okozta megbetegedés halottainak száma, 45-en már felgyógyultak - jelentette be az olasz polgári védelmi hatóság. A fertőzöttek száma 650-re nőtt. Közben Ausztriában 5-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Németországban további 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust. Az új esetekkel együtt Németország egészét tekintve 28 fertőzöttet tartanak számon.

Görögország szigorítja mind szárazföldi, mind tengeri határainak őrzését, hogy útját állja nemcsak az illegális bevándorlásnak, hanem a koronavírus terjedésének is - jelentette be a görög miniszterelnök. Az országban 24 órán belül három fertőzöttről igazolódott be, hogy a vírus miatt betegedtek meg.

Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában azt mondta,  ki kell mondani, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is, erre pedig készülnek . Az operatív törzs létrejött egy hónapja, most a megelőzésen van a hangsúly. A kormányfő a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy egy járványhelyzet kialakulása esetén a szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Orbán Viktor közölte ,ha új információ érkezik a koronavírussal kapcsolatban, akkor  a magyar kormány azt azonnal megosztja az emberekkel. Hozzátette, Magyarország egészségügyi szakember gárdája nemzetközileg is kimagasló tudással rendelkezik.

Közbeszerzési eljárás nélkül szerezhetik be az illetékesek a koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges eszközöket - jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely megerősítette, hogy Magyarországon továbbra sincs igazolt fertőzött, minden eddig vizsgált minta negatív volt. Az Operatív Törzs azt kéri, hogy senki se utazzon a fertőzött területekre, ha mégis megteszi regisztráljon a konzuli szolgálatnál.

Hazahozhatják azt az öt magyart, aki a vesztegzár alatt álló tenerifei szállodában üdül. Menczer Tamás külügyi államtitkár elmondta: a hazaszállítás módját a magyar hatóságok vizsgálják.

A hazai kereskedelem és élelmiszeripar képes garantálni az ellátás biztonságát, az üzletek csakúgy, mint karácsonykor vagy húsvétkor, most is ki tudják elégíteni a megnövekedett igényeket – közölte a Népszavával Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára , miután  az elmúlt napokban erőteljes élelmiszer-felvásárlási láz tört ki Magyarországon is a koronavírusról érkező hírek miatt. Az élelmiszer-házhozszállításra is nagyobb lehet az igény, az ezzel foglalkozó kereskedelmi láncoknál most a szokásosnál későbbre lehet csak szállítást kérni. Mindez egyelőre nem jelenti azt, hogy hiány volna bizonyos élelmiszerekből