„Klubrádió
Esti gyors

Komáromi Zoltán: 20-30 millió maszk kellene

31/03/2020 22:33

| Szerző: Klubrádió

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa szerint az ország nem készült fel a koronavírus-járványra. Most azzal büszkélkednek, hogy érkezett egymillió maszk, de ez az egészségügyi dolgozóknak talán egy hétig elég, 10-20-30 milliós tételekről kellene beszélni – mondta.

2020. március 31. Esti gyors / részlet, Komáromi Zoltán (20.03.31.)
08:40
00:00

A kormányzati koronavirus.gov.hu oldalon közzétettek egy listát a koronavírusban eddig elhunyt 16 emberről, sorszámokkal, nem, életkor és alapbetegségek feltüntetésével. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa az Esti gyorsban azt mondta: aki ezt a listát összeállította és nyilvánosságra hozta, annak „fogalma sincs” az epidemiológiáról, a járványtanról, mert annak nem segít, aki szakmailag akarja értékelni a járvány lefolyását, a területi elosztásról pedig továbbra sincs szó. Hozzátette: nem is a haláleseteket, hanem a megbetegedéseket kellene részletezni, hogy hol, melyik városban veszélyesebb a helyzet. (Azóta közzétettek az oldalon egy térképet, amely megyei bontásban tartalmazza a megbetegedéseket – a szerk.) A betegség áldozatainak egész kórtörténetét el lehet olvasni, ezért a lista ebben a formában nem ízléses, nem szerencsés, szakmailag sem korrekt – fogalmazott a háziorvos.

Kiss Róbert alezredes az operatív törzs részéről kedden azt közölte, hogy az egészségügyi dolgozóknak minden egyéni védőfelszerelés rendelkezésükre áll. Komáromi Zoltán erre úgy reagált: ugyanaz az 50 sebészeti maszk, és 3 FFP1-es, az országos tiszti főorvos által „speciálisnak” nevezett maszk van, amiről már volt szó. De nem mindenkinél, azoknál, akik elmentek érte egy adott távolságot a megyei mentőállomásra. Megjegyezte: nem érti, miért kellett orvosi diploma ezek átvételéhez.

Arra is rákérdeztünk Komáromi Zoltánnál, hogy most sok vizsgálatot, szűrést, műtétet elhalasztanak, mi lesz később, néhány hónap múlva? Azt mondta: „a járványügy-tankönyvet kellene elővenni”, meg kellene találni a fertőzötteket és azokat, akik a fertőzöttekkel kapcsolatban voltak, és őket tesztelni. Így gyorsabban lehetne azonosítani a betegeket, van rá esély, hogy korábban megfigyeljék őket, nem akkor kerülnének az egészségügyi ellátásba, amikor már lélegeztetőgépre szorulnak. Ráadásul a magyar felnőtt lakosság felének van krónikus betegsége (szív és érrendszeri, mozgásszervi, légzőszervi, anyagcsere-, cukorbetegség, daganatos, és így tovább), amelyeket nem lehet „kikapcsolni”. Közölte: mivel nincs elég védőfelszerelés a háziorvosoknál, tiltják az orvos-beteg-találkozásokat, ahelyett, hogy ellátnák az orvosokat és az ápolókat elegendő védőeszközzel.

A kórházakból azt az információt kapta, hogy a raktárakban van bizonyos mennyiségű védőfelszerelés, de nem adják ki az egészet, mert nem biztos, hogy lesz utánpótlás. Felhívta a figyelmet arra, hogy az országos tiszti főorvos január végén azt mondta, Magyarországon nem lesz járvány. Szerinte nem volt felkészülve az egészségügy és az államapparátus; azzal büszkélkednek, hogy érkezett egymillió maszk, de ez az egészségügyi dolgozóknak talán egy hétig elég, a lakosság egytizedének pedig egy napig lenne az. 10-20-30 milliós tételekről kellett volna idejében kalkulálni, nem most kapkodni Komáromi Zoltán szerint.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020.március 31., kedd 18.20
Műsorvezető: Kárpáti Iván