„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakdolgozók: A legnehezebb időszakát éli az egészségügyi rendszer

30/03/2020 16:12

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elküldte javaslatait a miniszterelnöknek, de választ nem kapott. A szakdolgozók maguknak is kénytelenek venni maszkot és az étkezésük se mindig biztosított, sokszor csak menet közben tudnak enni egy zsömlét, a kórházi étkeztetésre hó végén nincs pénzük.

2020. március 30. Reggeli gyors / részlet, Babonits Tamásné (20.03.30.)
06:07
00:00

A Medicalonline-nak adott interjút Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke, aki többek között arról beszélt, hogy a kamara március 20-án levélben kért soron kívüli intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnöktől, akitől azonban egyelőre nem kaptak választ.

Elsőként azt kérdeztük tőle, hogy ez változott-e. Közölte: március 22-én azt a tájékoztatást kapták a Miniszterelnöki Hivatalból, hogy áttekintésre elküldték a javaslataikat Pintér Sándor belügy- és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez. Azóta viszont nem érkezett semmilyen reakció. Hangsúlyozta: a legfontosabbakat kérték, több tízezer szakdolgozó elvárásait szerették volna összegyűjtve tolmácsolni, hogy ezek a kérések minél hamarabb teljesüljenek. Védőeszközöket, anyagi támogatást és az étkezés biztosítását emelte ki.

Azt mondta, a védőeszközöknél jelentős elmozdulás történt, érkeznek, de vannak mennyiségi és minőségi problémák is. Emellett a munkaruhával van gond, ugyanis kollégái a saját maguk által vett ruhákban dolgoznak, és ezeket viszik haza kimosni – közölte Babonits Tamásné. Arra, hogy a gyengébb minőségű védőeszközök Kínából érkeztek-e, nem kívánt válaszolni, mert, mint mondta, nincs minden információ birtokában és nem akar találgatni.

Közölte: több megoldás van a maszkoknál. Saját maguknak is próbálnak rendelni védőeszközöket; amit hivatalos forrásból kapnak, abban vannak orvosi maszkok és speciálisak is, amelyek az első és a második vonalban használhatók. Ezek egyszer használatosak, újra felvenni őket minimálisan lehet és az is kockázatos.

Babonits Tamásné azt mondta: a legnehezebb időszakát éli az az egészségügyi ellátórendszer, amelyről eddig is tudtuk, hogy működött. Az étkeztetésről elmondta: a dolgozók jobbára azt eszik, amit visznek magukkal. Van lehetőség, hogy befizessenek kötelező étkeztetésre a kórházban, de hónap végén nincs rá pénzük, elviszik a zsömlét és a felvágottat, és amikor tudják, menet közben elfogyasztják. Az szintén komoly probléma, hogy nincs idejük enni – tette hozzá.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2020. március 30., hétfő 07:45
Műsorvezető: Szénási Sándor