„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Így táplálkozzon a pánikvásárló is

30/03/2020 15:29

A koronavírus-járvány miatt sokkal több időt töltünk otthon, ezekben a hetekben hajlamosak vagyunk többet enni és kevesebbet mozogni. A helyes étkezés mikéntjéről beszélgettünk Dr. Farkas Kitti intenzív terápiás szakorvossal.

2020. március 25. Vesztegzár - veletek vagyunk-részlet/ Farkas Kitti 2020.03.25.
06:38
00:00

Soha ilyen fontosnak nem tűnt még az egészségünk, mint most. Az otthoni munka során mindenki hajlamos arra, hogy többet nassoljon, eszegessen, felesleges kalóriákat vigyen be a szervezetébe, pedig ez egyenes út a súlytöbblet kialakulásához, főként a hasi típusú elhízáshoz, amely kifejezetten veszélyes. – mondta Farkas Kitti.

Az intenzív terápiás szakorvos azt javasolja, ebben az új élethelyzetben is ragaszkodjunk a helyes étkezési rutinhoz. A helyes az, ha naponta háromszor étkezünk, és  ha mozgunk is, akkor napirendünkbe egy negyedik étkezést is be tudunk iktatni.

A több otthon töltött időt, illetve az élettér leszűkülését mindenképpen ellensúlyozzuk kis helyen is kivitelezhető tornával, sporttal, pluszmozgással. Nem csak az elhízás megelőzésére, de azért is, mert a mozgásszegény életmód előbb-utóbb testi, lelki feszültséget okozhat.

Két étkezés között igyekezzünk minimum négy, maximum hat óra szünetet tartani, ugyanis ezzel tudjuk optimalizálni az anyagcserénket és legkevésbé felhalmozni az elfogyasztott kalóriákat. Figyeljünk arra, hogy a reggeli és a vacsora legyen a fehérjében gazdagabb étkezés, a szénhidrátbevitelt pedig inkább ebédre időzítsük.

 
Dr. Farkas Kitti
Forrás: Facebook

Az elmúlt hetekben sokan alaposan bevásároltak lisztből, cukorból, tartós élelmiszerekből, pedig ezek fogyasztását semmiképp sem szabad túlzásba vinni. Legfőképpen nem a szénhidrátbevitelt, illetve a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mivel ezekben sok az adalékanyag. Inkább készítsük el magunknak az ételeket, persze nem mindegy miből – mindig érdemes otthon tartani friss tejet, sajtot, zöldséget, gyümölcsöt, és ezeket részesítsük előnyben a pánikvásárlás után bespájzolt készletek helyett.

Ha tehát jól megválogatjuk az alapanyagokat, valamint rendszeresen és mértékletes táplálkozunk, és még mozgunk is, nyugodtan egészítsük ki napi programunkat egy kis főzéssel. Kellemes időtöltés, és az egészségünket is jobban szolgálja, mint a nagy mennyiségű lisztet, élesztőt és adalékban gazdag tartós ételeket fogyasztani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!
2020. március 25., szerda  20.00
műsorvezető: Bódy Gergő