„Klubrádió

Országos tiszti főorvos: A tesztelés nem állítja meg a járványt

30/03/2020 13:03

| Szerző: Index/Klubrádió

„Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja” – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn. Szerinte továbbra sincs szükség tömeges tesztelésre a koronavírus terjedése elleni küzdelemben. 

Beszámolt a legfrissebben közölt adatokról Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Azt mondta: még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, és még mindig nem azonosítottak járványgócokat. A kijárási korlátozások a járvány terjedési sebességét hivatottak csökkenteni, jogkövető állampolgári magatartást igényelnek. Megköszönte azoknak, akik betartják a hatósági ajánlásokat és a higiénés szabályokat. Hozzátette: akinek nem feltétlenül szükséges elmennie otthonról, maradjon bezárkózva, mert ez mindenki érdeke.

Szerinte a járvány terjedését akadályozó intézkedések és az együttműködő állampolgárok közös sikere, hogy eddig nem következett be nagyobb betegségszám-robbanás.

Müller a tesztekről szólva – ahogy az Indexen olvasható – felhívta a figyelmet arra, hogy a mintaelemzés a hatósági laborokban és a gyorsteszt is csak a vírus aktuális jelenlétét igazoló tesztelést jelenti, így arra ad választ, hogy a vizsgált időpontjában jelen van-e a szervezetben a vírus. A lappangási időre ez a teszt nem ad hiteles választ, és ez akár 14 napos is lehet a fertőződést követően.

„Olyat ne várjunk ezektől a vizsgálatoktól, amire nem képesek (...) Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja” – fogalmazott. Szerinte a laborvizsgálat nem akadályozza a járvány terjedését, sőt, „hamis biztonságérzetet” is adhat. Müller Cecília szerint tehát továbbra sincs szükség tömeges tesztelésre a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.