„Klubrádió
Reggeli gyors

Közgazdászok: Minden pénzt az egészségügybe!

31/03/2020 19:23

| Szerző: Klubrádió

Mintegy 4-5 százalékos visszaesés várható a térségben, erre itt is készülni kell. Meg kell védeni az emberek anyagi és fizikai biztonságát, és meg kell akadályozni a gazdaság összeomlását.

2020. március 31. Reggeli gyors 2020.03.31. 06:00 Király Júlia
09:50
00:00

Neves közgazdászok kérik a kormányt, hogy az eddigieknél sokkal komolyabb gazdasági intézkedéseket tegyen a járvány okozta nehézségek enyhítésére. Eredetileg százan írták alá a nyílt levelet, de már 250-nél tartanak. Számos ország tett már jelentős lépéseket, Ausztriában például a GDP 9,5 százalékát szánják erre a célra, Magyarországon az eddigi hírek szerint 0,3 százalékot.

Koronavírus - Lehetséges karanténnak készítik elő a Kútv?
 
 A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje 2020. március 11-én. Az épületet előkészítik arra az esetre, ha csoportossá, tömegessé válna a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-fertőzés. Fotó: MTI/Mónus Márton
 

Király Júlia, az MNB volt alelnöke, az aláírók egyike abban jelölte meg az első és legfontosabb célt, hogy most minél több pénzt tegyenek az egészségügybe. A teszteléshez szükséges anyagokra, védőeszközökre van szükség, folyik a kutatás is. Lényeges továbbá  azoknak az embereknek  a kompenzálása, akik elvesztették a jövedelmüket.  A mindennapi létfenntartásban csak az állam segíthet nekik, ahogy teszi ezt mondjuk az Egyesült Királyságban. Prioritás továbbá a cégek életben tartása. Itt persze nem árt gondolkodni, az életképes cégekről van szó. Nehéz eldönteni, hogy melyik az, de meg kell tenni. Ide kapcsolódik még egy lényeges feladat: a hitelezés fenntartása mind a magánszemélyeknél, mind a vállalatoknál. Itt nem csak a törlesztési moratóriumra kell gondolni, hanem új hitelek kihelyezésére is.

Király Júlia szerint a bankrendszer tőkeerős, jól szervezett, ki lehet mondani, hogy válságálló e pillanatban Magyarországon is. Az OTP például rendszeresen a legjobban között szerepel a stresszteszteken.

Azt, hogy Orbán Viktor milyen gazdasági csomagot fog bejelenteni egy hét múlva, még az említett közgazdászok sem tudják. Úgy hírlik, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara programja lehet az alap. Az biztos, hogy a mostani döntéseknek hosszú távon is kihatásuk lesz az ország jövőjére, meghatározzák, hogy milyen gazdasági lehetőségeink lesznek, ha véget ér a járvány, és megindulhat az ország újjáépítése – olvasható a neves közgazdászok által aláírt nyílt levelében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.03.31. 06:00
Műsorvezető: Dési János