„Klubrádió
Eurozóna

Összezárnak az euroövezet tagországai

27/03/2020 22:32

| Szerző: Klubrádió

Ha már az egyes országok külön-külön próbálják kezelni a koronavírus okozta válságot, legalább a kilábalást kellene összehangolni.

2020. március 27. Eurozóna - részlet 20.03.27. Nemes Gábor
13:43
00:00

Több szempontból is érdekes volt a legutóbbi EU-csúcs. Az egyik a formája, hisz a járványveszély miatt most nem személyesen találkoztak a tagországok vezetői, hanem távkonferenciát tartottak. A másik, hogy majdnem kizárólag az eurozóna országairól esett szó. A perifériáról, ebben Magyarországról nagyjából azt lehet mondani: akik kimaradtak, azok kimaradtak.

Nemes Gábor, a Klubrádió tudósítója arról számolt be, hogy egyelőre elnapolták a kérdést a válság közös finanszírozásáról. Pontosabban a pénzügyminiszterekre bízták a feladatot. Különösen Olaszország és Spanyolország vetette fel, hogy persze mindenkit sújt a járvány, de náluk súlyosabb a helyzet, itt nem közös teherviselésről van szó. A gazdagabb országok vezetői még tartózkodóak, valószínűleg nem látják, hogyan tudják a saját választók „torkán lenyomni”, hogy újabb pénzeket kellene kiadniuk.

Hogy mennyi pénzről is van szó? A világ több pontján egészen különböző számok keringenek. Az Amerikai Egyesült Államokban 2000 milliárd dollárról szólnak a hírek, a G20 csúcstalálkozón 5000 milliárdról volt szó, az Európai Unióban 170 millió eurót mozgósítottak eddig. Az EU-ban létezik az Európai Stabilitási Mechanizmus. Ennek keretében 750 milliárd eurós hitelkeret áll a tagországok rendelkezésére, de fontos, hogy ez hitel. S mint minden hitelt, ez is vissza kell fizetni. Ezen kívül számos könnyítést vezettek be, például azt, hogy már állami vállalatokat is lehet segíteni közpénzből.

Az EU készül egy úgynevezett Koronakötvény kibocsátása is. Azonban nincs egységes gazdaságpolitikája, ilyen szempontból megosztottabb, mint valaha.

Azonban apró jelekben –amelyek nem is olyan aprók- megjelentek a szolidaritás csírái. Például németországi kórházak fogadnak Olaszországból betegeket.

Mindenesetre az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy koordinált stratégia elfogadását szorgalmazza. Ha már a tagországok egyedi módon vágtak neki a vírus okozta válság kezelésének, legalább a kilábalást próbálják összehangolni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Eurozóna
2020. március 27. 13:00
Műsorvezető: Kárpáti János