„Klubrádió
Reggeli gyors

Sötét tervek a válságban

27/03/2020 07:46

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Európai Liberálisok: Orbán Viktor kormánya cinikus módon arra használja fel a közegészségügyi válságot, hogy felszámolja a demokráciát. És nincs egyedül. Nemzetközi lapszemle.

2020. március 27. Reggeli gyors - részlet 20.03.27. Lapszemle/Kárpáti János
05:14
00:00

Az Európai Parlament Újítsuk meg Európát néven működő liberális frakciójából 13 képviselő - köztük Donáth Anna, a Momentum politikusa – közös cikket jelentetett meg az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon, és abban az olvasható: Orbán Viktor kormánya cinikus módon arra használja fel a közegészségügyi válságot, hogy felszámolja a demokráciát. És Orbán nincs egyedül.

Közös eltökéltségre van szükség

Az Európai Unió – írják a képviselők – eddigi legnagyobb próbatételével néz szembe, a koronavírus leküzdéséhez közös eltökéltségünkre van szükség. A kórházakban a helyzet egyre bizonytalanabb, az elhalálozások száma növekszik. A krízishelyzet a szolidaritás hullámát indította el Európában. Sajnálatos, hogy néhányan sötét tervek lehetőségét látják ebben a válságban – áll az EUObserver által közölt cikkben.

Nem ébredhetünk tekintélyelvű államban

A szerzők egyfelől felhívják a figyelmet arra, hogy a megfélemlítésre és megosztásra törekvő külső erőktől származó dezinfomáció árasztja el a közösségi médiát. Eközben – folytatják - az is megfigyelhető, hogy Európán belüli erők fel akarják számolni a fékeket és ellensúlyokat, valamint az alapvető jogokat. A helyzet rendkívüli, ami unortodox intézkedéseket igényel. Ezek az intézkedések azonban csak átmeneti jellegűek lehetnek, és a feltétlenül szükségesre kell korlátozódniuk, teljes összhangban az alapvető jogokkal és az érvényes szabályokkal. A rendkívüli állapot elrendelésekor nem lehet könnyelműen eljárni. Amikor majd egy napon véget ér a koronavírus rémálma, nem ébredhetünk tekintélyelvű államban, ahol elenyésztek az egyéni szabadságjogok.

A magyar kormány cinikus

A magyar kormány - állapítja meg a 13 liberális európai parlamenti képviselő – cinikus módon a demokrácia felszámolásának a projektjét végzi el ebben a válsághelyzetben. Végtelenné akarja tenni a rendkívüli állapotot, fel kívánja függeszteni a törvényeket, és öt évig terjedő börtönnel szándékozik sújtani azokat, akik a médiában elutasítják, hogy részévé váljanak a kormány propagandagépezetének.

A cikkírók szóvá teszik azt is: az állampolgárság alapján érvényesített beutazási tilalom lakosokat vág el otthonuktól és családjuktól. Ez szerintük alig leplezett diszkrimináció, és semmi köze a vírushoz – hiszen a vírus nem ismer állampolgárságot, határokat, bőrszínt vagy vallást. Ez az eljárás Orbán azon félrevezető állításához igazodik, hogy a migránsok a felelősek a koronavírusért.

Megszabadulnának vállalt kötelezettségeiktől

Az EUObserverben publikált véleménycikk kitér arra: nem csupán a magyar, hanem például a lett, a román és az észt kormány is meg akarja ragadni a lehetőséget, hogy megszabaduljon az Európai Emberi Jogi Egyezményben vállalt kötelezettségektől. Ezen felül számos országban, így például Belgiumban, Németországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban a mobil telefonokból származó anonimizált adatokat a mozgás ellenőrzésére használják fel. Ez apró, de csábító lépés a szingapúri rendszer felé, amely telefonjuk révén nyomon követi és megfigyeli a polgárokat.

Védeni kell az európai értékeket

A liberális EP-képviselők szerint nem lehet a vírus ellenszere az, hogy megöljék az európai szellemet, a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletét. Az Európai Emberi Jogi Egyezmény arra szolgál, hogy megvédje ezeket az európai értékeket. A jogok arra hivatottak, hogy védelmezzék a sérülékenyeket – vagyis a gyerekeket, az időseket, a betegeket, a szegényeket, a hajléktalanokat vagy a menekülteket. De ugyanígy azokat a kamionsofőröket, akik nyomorúságos körülmények között három napig rostokolnak a közlekedési dugóban a lengyel határon, azokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megbetegedjenek, mert bizonytalan az állásuk, vagy éppen azokat az újságírókat, akik a tájékoztatás létfontosságú tevékenységét folytatják.

Az Újítsuk meg Európát frakció politikusai hangsúlyozzák: a válság idején erőskezű vezetésre van szükség, de ezt nem szabad az tekintélyelvűség igényeként, illetve az európai értékek feladásaként értelmezni. Emlékeztetnek arra, hogy Európa már korábban is átélt kemény időket, de a válságokból mindig megerősödve emelkedett ki.

Leszerelték Ausztria és Magyarország ellenkezését

Röviden kitérek még arra, hogy az EU-tagállamok uniós nagykövetei elindították azt az új tengeri műveletet, amelynek a célja a Líbiába irányuló fegyverszállítás tilalmának az érvényesítése. Mint a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadása írja, az e hónap végén lezáruló Sophia haditengerészeti manőver helyébe lépő, Irini névre átkeresztelt új művelettel szemben – a görög szó egyébként békét jelent – Ausztria és Magyarország egy ideig kifogásokat támasztott, arra hivatkozva, hogy az migrációs szívóhatást válthat ki. Ezt az ellenkezést végül úgy szerelték le, hogy a művelet Líbiának csak a keleti partszakaszát érinti – azt a térséget, ahol a fegyvercsempészet leginkább zajlik.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.06.27. 06:00
Szerző: Kárpáti János