„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánnak kevés a kétharmad is

24/03/2020 09:37

| Szerző: Klubrádió

Politikai játszmák folynak a vírus elleni védekezés ürügyén. A katonák utcára vezénylése gyakorlatilag provokáció.

2020. március 24. Reggeli gyors -részlet- 20.03.23. Lakner Zoltán
12:00
00:00

Orbán Viktor tovább folytatja a hatalom-koncentrációt a vészhelyzetre hivatkozva, amivel az a legnagyobb baj, hogy az a vész elmúlta után is könnyen úgy marad. Lakner Zoltán politológus úgy látja, hogy a miniszterelnök most ugyanazzal a logikával áll elő, amit a menekültügyben használt, vagyis provokál. A hétfői parlamenti vitában, amelyben egyénként az ellenzék ellenállt, így fogalmazott: "Ha az ellenzéki képviselők nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nélkülük is meg fogjuk oldani a válságot. Nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere, és azok önök itt, a kormánypárti oldalon vannak.”

A katonák utcára vezénylése lehet, hogy növeli egyes emberek biztonságérzetét, de ez nagyon szubjektív dolog. Ha mindenki betartja a kérést –egyelőre még nem parancsot-, és otthon marad, akkor katonákat legfeljebb az ablakból láthat. A honvédségnél maradva: az lenne sokkal fontosabb, hogy vannak-e olyan eszközei, amelyek a betegszállításban, ellátásban, gyógyításban használhatók. Egyébként több NATO-misszióban látható volt, hogy igen. Az is izgalmas kérdés, hogy az operatív törzs miért nem konzultál civilekkel, segélyszervezetekkel.

Lakner Zoltán kitért arra is, hogy a magyar kormány szinte elbarikádozza magát a sajtó elől, más országokra –persze demokratikus országokra- ez nem jellemző. A vezetők éppen hogy igyekeznek megosztani az információkat a polgáraikkal. Orbán e tekintetben is egyedi utat választott. Ezzel feltehetően csak tovább erősödik a magyarok megosztása, az a kettősség, ami eddig is jellemző volt.

Az interjút  fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.03.23.
Műsorvezető: Szénási Sándor