„Klubrádió
Esti gyors

Elég koronavírus-tesztet végeznek Magyarországon? A WHO budapesti vezetőjét kérdeztük

13/03/2020 19:10

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 Elegendő tesztet végeznek-e hazánkban, amivel megállapítják a koronavírus jelenlétét. Hogy zajlik egy ilyen vizsgálat? Tart-e a járvány eszkalálódásától - ezeket kérdeztük meg a WHO , az Egészségügyi Világszervezet budapesti irodavezetőjétől, Ledia Lazeritől.

2020. március 13. Esti gyors / részlet, Ledia Lazeri, WHO (20.03.13.)
06:08
00:00

Mennyire tartja fontosnak a mai helyzetben laborvizsgálatot végezni az esetleges jelentkezőkön a koronavírus megállapítására? – kérdeztük Ledia Lazeritől, a WHO, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetőjétől.

Nézze, ez az adott beteg státuszától függ. Azaz, hogy milyenek az illető kórházi kezelésének előzményei, az egészségügyi állapota, milyen szimptómái vannak. Mert a mai tudásunk szerint Magyarországon azok a fertőzöttek, akik nemrég érkeztek haza a kifejezetten járványveszélyes országokból, mint Irán vagy Olaszország. Az ilyen embereknél valóban nagyon fontos minél előbb elvégezni a laborvizsgálatot. Egyébként pedig akkor lenne még fontos, ha valóban kitörne a súlyos járvány.

Igen, de minden szomszédos országban sokkal magasabb a fertőzöttek száma, mint nálunk. Felmerül a gyanú, hogy azért, mert nálunk nem végeznek elég tesztet a járvány megállapításához?

Nem, mert több mint 700 emberen végeztek el már ilyen tesztet, és ebből derült ki, hogy 19 ember eredménye lett pozitív és hatvan felettiek azoknak a száma, akik karanténba kerültek. Persze az igaz, hogy minél több tesztet végeznek el, annál tisztább lesz a kép, kit kell fertőzöttnek nyilvánítani.

Van egyáltalán meghatározott menetrend, hogy először karanténbe kerül az ember és utána jön a laborteszt? Vagy fordítva?

Ez megint csak az adott helyzettől függ. A közegészségügyi tanácsok között van ugyebár, hogy hallgassunk a józan eszünkre. Tehát, ha magunkon vagy a környezetünkben tapasztalunk olyan tüneteket, amelyekkel a média is tele van mostanság, akkor először is forduljunk a körzeti orvoshoz. Nehogy közvetlenül felkeressük, mert akkor másokat is kiteszünk a fertőzésnek, feltéve, hogy valóban vírushordozók vagyunk.

Akkor úgy kérdezzük, mi az a legsúlyosabb kritérium, amely alapján a háziorvos úgy dönt, hogy szükség van a laborvizsgálatra?

A láz és légzési nehézség. A köhögés is. Pontosabban már a légzési nehézség és a köhögés is, merthogy a láz csak később jelentkezik. Ezek a kritériumok, amelyek alapján az orvos dönthet a laborvizsgálat eldöntéséről. Persze mindezekben közrejátszik, hogy a háziorvos általában ismeri a páciensét és ez alapján is meg kell tudja állapítani, mennyire komoly a helyzet. Azaz, hogy új betegséggel állunk-e szemben, vagy a kórelőzmények alapján feltételezhető, hogy csak a korábbi megbetegedések jelentkeztek újra.

De hisz ez az influenza időszaka is, tehát ugyanolyan tünetek jelentkezhetnek, mint a koronavírusnál. Biztos, hogy a háziorvos ezt el tudja dönteni?

Nem. Valóban mindenkinek rendkívül óvatosnak kell lennie. Ebben nem tudok általános tanáccsal szolgálni. Az egészségi állapot ismeretében kell megítélni a helyzet súlyosságát.

Mennyi ideig tart és hogy néz ki ez a vizsgálat?

Nagyon egyszerű, kenetet vesznek a szájüregből. Ettől nem kell félni.

Tehát akkor vérvizsgálat nincs is?

De. lehet az is, de első körben általában csak szájüreg-kenetet vesznek.

Mennyi idő múlva lesz eredmény?

Ez elég simán megy. Viszonylag hamar megvan, majd ezután a hatóságok eldöntik, hogy karanténba küldik-e a beteget, vagy haza.

Órák alatt?

Igen, gyorsan. És ezúttal meg is ragadnám a lehetőséget, hogy a rádióhallgatókat én is figyelmeztessem arra. milyen fontos az egymás iránti óvatosság és szolidaritás, azaz, eleget tenni annak a felszólításnak, hogy lehetőség szerint maradjunk otthon és kerüljük a tömeges rendezvényeket.

Milyennek találja hazánk laborkapacitását?

Én úgy tudom, de nincsenek pontos adataim, hogy az erre kijelölt központi laboratóriumnak van kapacitása más helyről érkező tesztek ellenőrzésére is.

Amennyiben a járvány valóban kitör, hány embert kellene naponta tesztelni, hogy megnyugodhassunk?

Nos, hát, a koronavírus – új. A kutatók is nap mint nap a tanulási folyamatban élnek. És ha nem osztunk meg elég információt, az nem azért van, mert elhallgatjuk azokat, hanem mert nem áll elegendő információ a rendelkezésünkre. Ezért nem tudom most önnek megmondani, hogy a járvány kitörésekor mennyi lenne az optimális teszt naponta. Most is országa válogatja. van, ahol a halálozások száma ugrik meg, van, ahol csak a fertőzéseké. Olyan új helyzettel állunk szemben, amely alapján nem tudok önnek átlagos számot mondani.

Mennyire eszkalálódhat a helyzet? Milyen prognózisa van az következő időszakra?

Minden okunk megvan arra, hogy számítsunk a fertőzés közeljövőben bekövetkező megugrására. Merthogy Magyarország kereskedelmi és tranzit jellegénél fogva eléggé nagy veszélynek van kitéve ilyen szempontból. Viszont az, hogy a kormány szinte az első esetek megjelenésekor máris vészhelyzetet jelentett be, jó esélyt ad az igazán súlyos állapot elkerülésére. Olaszországban viszont váratlan és lesújtó helyzet elé állította az egészségügyet a koronavírus.

Magyarország egészségügyi kapacitásáról sem mondható el, hogy megnyugtató lenne. Sokan tartanak attól, hogy nem fog megbirkózni a járvánnyal a magyar egészségügy.

Szerintem azzal, hogy időben intézkedett a kormány, el is kerüli a vészhelyzetet. És tanulhatunk az olasz példából is. Hiba volt ott részleges intézkedéseket bevezetni. Az egész országra kellett volna kiterjeszteni a tilalmat. Úgyhogy én elég bizakodó vagyok, hogy a közvetlen fertőzések veszélye csökkenthető vagy meg is állítható a most kihirdetett intézkedésekkel – nyilatkozta rádiónknak Ledia Lazeri, a WHO, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője.

Az interjút a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2020. március 13., péntek 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia