„Klubrádió

Koronavírus: kiutasítottak két iránit Magyarországról

13/03/2020 18:20

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát - erősítette meg az Index információját a Belügyminisztérium.

A közleményben, amely az indexen jelent meg, azt írták, a két egyetemista a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén engedély és védőruházat nélkül elhagyta a karanténként kijelölt szobát. Azt írták: a két férfi „többszöri felszólítás ellenére sem ment vissza a kórházi szobába, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, az utasításaiknak nem tettek eleget”.

A kiutasítás végrehajtását egyelőre – a kiutasítás feltételeinek megteremtéséig – felfüggesztették, az érintetteknek kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. 

A két 23 éves férfinak ezenkívül azt is megtiltotta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, hogy a következő három évben beutazhassanak Magyarországra. Az egyetemisták ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt tovább folytatja az eljárást, amely távollévő terheltekkel szemben is befejezhető.