„Klubrádió
Esti gyors

És a legjobb katasztrófafilm-szereplő díját kapja: Orbán Viktor – Gergely Zsófia jegyzete

13/03/2020 18:02

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

A kormányfő hazaröppen Moldovából, és miközben színpadiasan megmérik a testhőjét, rácsodálkozik, hogy „ez a szabály?”. Tudom én, hogy az egész megrendezett, a „senki nem kivétel”-fíling kedvéért van, azonnal közzé is teszik az erről készült videót Orbán hivatalos közösségi oldalára. Ahogy még bazsalyog is a két feszengő, biodíszletnek használt egészségügyissel, tisztára a kínos „hello Röfi”-utánérzés.

2020. március 13. Esti gyos-részlet (2020.03.13. Gergely Zsófia jegyzete)
02:30
00:00
A kutyák is terjesztik a koronavírust, de a magáé olyan szép, biztosan nem hordozó – így dicsérte meg egy ismeretlen néni a parkban az egyik ismerősöm kutyáját. Ahogy a Facebook oldalára kiírt beszámolóból kiderült, a hölgy még azt is kifejtette, hogy a magyarok megbetegítéséért a sok „ázsiai koronás” tehet, akik denevért esznek.

Lehet lesajnálni, hogy „szegény hülye”. Lehet nevetni rajta. Bár az egész szürreális jelenet inkább szomorú, mert a parkbeli néni agyzsibbasztóan szélsőséges hiedelmei pontosan tükrözik a propaganda hatását.

Csakhogy a jelenlegi helyzetben a pontos, korrekt és felelősen megfogalmazott információ olyan alapvető, mint amilyen a védőmaszk a fertőzötteket gyógyító orvosoknak.

Azaz alapvető lenne. Ehhez képest mit látunk? A kormányfő hazaröppen Moldovából, és miközben színpadiasan megmérik a testhőjét, rácsodálkozik, hogy „ez a szabály?”. Tudom én, hogy az egész megrendezett, a „senki nem kivétel”-fíling kedvéért van, azonnal közzé is tették az erről készült videót Orbán hivatalos közösségi oldalán. Ahogy még bazsalyog is a két feszengő, biodíszletnek használt egészségügyissel. Mégis záporoznak a „tartsa meg az Isten egészségben a miniszterelnök urat” kommentek, a hívei olvadnak, ahogy a vírussal dacolva megment bennünket a pusztulattól.

Miközben ő is tagja az operatív törzsnek, amelyik ezeket a szabályokat hozza. Miközben naponta kiállnak a közt tájékoztatni a törzs valamelyik látványosan egyenruhás tagjával. Véletlenül sem az orvosi kamarából valakivel, hisz ők is ellenség. Még a végén felmerülne, miért végeznek nálunk ennyire kevés tesztet.

És a nyilvánosan lázmentesnek talált kormányfő pár órával később már zord arccal szerencsétlen pedagógusokat riogatja a szokásos pénteki reggeli rádiós igehirdetésében azzal, hogy az iskolák bezárása esetén felkopik az álluk, mert mehetnek fizetés nélküli szabadságra.

Orbán játszik. Machinál. Politizál. Taktikázik. Miközben most nemcsak az eddigi módon, hanem kvázi teljhatalma van a rendkívüli jogrend miatt. És ez ebben az elcsigázott, rossz immunrendszerű országban legalább olyan ijesztő, mint maga a vírus.

Gergely Zsófia jegyzete a 2020. március 13-i Esti gyorsban hangzott el.