„Klubrádió
Esti gyors

Még félrenézni is gyáva a NER zsebmédiája – Gergely Zsófia jegyzete

30/01/2020 18:01

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Nyilvánvalóan egy előre felépített lejáratási kísérlet volt ez Karácsony ellen, csak épp csúnyán visszafelé sült el, mert Budapest főpolgármestere – ha már bejutott a NER audiovizuális szentélyébe – állta a sarat.

2020. január 30. Esti gyors / részlet, Gergely Zsófia jegyzete (20.01.30.)
02:24
00:00

Amilyen nézhetetlen nekünk, nem-agymosottaknak az évi 100 milliárdot benyelő - kormánynak benyaló közmédia, olyan felesleges az a közalapítványnak címkézett kirakatképződmény, amely – idézőjelben - a felügyeletét látja el. A „köz” előtagot persze egyik sem érdemli meg, hiába prüszköl a sokkal inkább tényszerű állami tévé megjelölés ellen az Orbán-fixált állami tévé, ha egyszer annyi közük van közérdekhez és köztájékoztatáshoz, mint Németh Szilárdnak a vegetáriánus táplálkozáshoz.

Nos, ez a látszatfelügyelő szerv szerdán nagy komolyan összeült, az egyik napirendi pont Karácsony Gergely M1-es interjúja lett volna. Tudják, az, aminél megint csak nem stimmel az elnevezés, mert ha ez a vérciki performansz műfajilag interjú, akkor én nem is tudom, mit művelünk mi itt az Esti gyorsban.

Nem, nyilvánvalóan egy előre felépített lejáratási kísérlet volt ez Karácsony ellen, csak épp csúnyán visszafelé sült el, mert Budapest főpolgármestere – ha már bejutott a NER audiovizuális szentélyébe – állta a sarat. Nem sétált ki, faképnél hagyva a betanított kormánypitbullként viselkedő riporternőt, hanem mint egy hisztiző hülye gyereket lenyugtató szülő, elnéző mosollyal válaszolt az agyzsibbasztóan értelmetlen kérdésekre.

Azóta kiderült, hogy az új főpolgármester helyett végül saját magát lejárató riporternő férje egy pesti kerület fideszes alpolgármestere. Elképzelem, ahogy aznap este a vacsinál vigasztalja a feleségét, akinek interneten virálisan elterjedő produkcióján pillanatok alatt nemcsak a szakma még talpon maradt része, de az egész közvélemény szörnyülködött vagy éktelenül röhögött. Mégis mit mondhatott neki erre a fideszes hitves, „nem baj, Édesem, látták, hogy te mennyire próbáltad, majd legközelebb jobban sikerül”?

És mit mondott ez a bizonyos felügyelőtestület ugyanerre? Egy büdös szót sem. Ugyanis hiába ül ott mutatóban a 3 ellenzéki delegált, a kormánypárti többségű kuratórium még azt is megakadályozta, hogy egyáltalán felkerüljön az ülés napirendjére ez a közpénzből színpadra vitt botrány. Amihez elég volt tartózkodni, még ahhoz is gyávák voltak, hogy legalább bevállalják a „nem”-et. Minek is foglalkoznának vele? Mert jogsértő? Mert szégyen? De hát ez a feladatuk, ahogy a riporternő a képernyőn, mindenki teszi a maga dolgát.

Gergely Zsófia jegyzete a 2020. január 30-i Esti gyorsban hangzott el.