„Köszönjük,
Megbeszéljük...

A közmédia nem kopogtat Cseh Katalin ajtaján

24/01/2020 10:35

| Szerző: Klubrádió

„Jeanne d'Arc-szerepre” képzik ki Cseh Katalint egy kormánypárti médiában megjelent cikk szerint. Megkérdeztük a Momentum EP-képviselőjét, aki azt mondta, azt akarják megmutatni Európában, hogy van egy másik Magyarország Orbán Viktoron túl. A 2022-es miniszterelnök-jelölt személyénél azonban fontosabb, hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve. Egyébként a közmédia őt sem keresi túl gyakran.

2020. január 23. Megbeszéljük / részlet, Cseh Katalin (20.01.23.)
11:48
00:00


Galló Béla kormánypárti újságíró az MTVA egyik blogjában új mestertervet vélt felfedezni az ellenzéknél, amely szerinte nem képes alkalmas férfi jelöltet állítani Orbán Viktorral szemben, a nőkhöz fordulnak, közülük is két képviselő emelkedik ki, Dobrev Klára (DK) és Cseh Katalin (Momentum). Galló szerint utóbbi a jobb jelölt, mert nem támadható a családi háttere és „csinoska”, fiatal nő.

Amikor ezt a jelzőt műsorvezetőnk, Bolgár György is idézte az említett cikkből Cseh Katalinnak, az EP-képviselő úgy reagált: „Jaj, ezt ne mondja, borzasztó”. Közölte: fél éve dolgozik az EP-ben Donáth Annával együtt azon, hogy megmutassa, van egy másik Magyarország Orbánon túl, hogy vannak olyan magyar emberek, akik hisznek a jogállamban, az alapvető szabadságjogokban, ilyen szempontból az orbáni rendszer alternatívája akar lenni.

De ez nem külföldi ármány, ők szeretnének küzdeni egy jobb országért és nem akarnak távolodni Európától. Aki ebben Galló Bélához hasonlóan konspirációt lát, az elfelejtette, milyen igazán szeretni a hazáját – fogalmazott. Egyértelműen hiteles és feddhetetlen emberre van szükség 2022-ben miniszterelnök-jelöltként, de jelenleg azon kellene gondolkodni, hogy mi az alternatívája ennek az „embertelen és Európa-ellenes” rezsimnek – hangsúlyozta.

Bolgár György megkérdezte Cseh Katalintól (már csak az emlékezetes Karácsony Gergely-interjú miatt is), hogy szerinte például ennek a víziónak a részeként szükség van-e közszolgálati médiára, és ha igen, milyen legyen. A momentumos politikus azt mondta: ami most van, azt a propagandamédiává silányított kormányzati kommunikációs eszközt, amely a közszolgálat megcsúfolása, be kell szántani, ez az adóforintokból eltékozlása Orbán Viktor propagandájának terjesztésére. 

Legyen közszolgálatiság, de ne pártokhoz kötődjön. A BBC-t lehetne alapul venni, bemutatni művészeket, zenéket, filmeket, és teret adni értelmes politikai vitáknak a klímaváltozásról, a digitalizációról, a jövőről általában. Jelezte, egyszer hívták a közmédiába, de akkor a parlamentben volt jelenése. Előtte 2018-ban volt talán az Echo Tv-ben, de az, bár ugyanazokat a szlogeneket terjeszti, hivatalosan nem a közmédia. Nem kopogtatnak az ajtaján.

Az említett bejegyzésben azt is írták, Jeanne d'Arc-szerepre képzik ki Cseh Katalint. Ő azt mondta: látszik, hogy visszhangot vet, hogy ők az emberi és élhető Magyarországért küzdenek, olyan ügyekért, amelyeket az Orbán-kormány a szőnyeg alá söpör. Ezt nem visszafogottan teszik, de azért, mert a gyerekeiket szeretnék felnevelni ebben az országban és élhetőbb jövőt képzelnek el. Cseh Katalin a liberális pártcsalád alelnöke, és ez lehetőséget ad arra, hogy a legmagasabb szintre elvihesse a magyar jogállamisággal kapcsolatos problémákat.

Közölte: sokkoló volt meglátni azt a gyakorlatban, hogy a Fidesz mennyire marginalizált az EP-ben, nem ülnek ott azoknál az asztaloknál a képviselőik, ahol a legfontosabb döntések születnek. Orbán Viktor egyáltalán nem segít Magyarországnak, csak ront a helyzeten. A fideszesek nem tudják jól képviselni az országot, mindenki csak az illiberalizmust látja bennük – tette hozzá Cseh Katalin.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük
2020.01.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György