„Köszönjük,
Esti gyors

Új nemzeti konzultáció: „Örül, hogy Putyin hazajár hozzánk? – Gergely Zsófia jegyzete

31/10/2019 17:58

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

Mégis mennyire csicskultunk be és mi lesz a következménye, hogy vállaltuk Vlagyimir Vlagyimirovics EU-s trójai falovának kínos szerepét? Külön szomorú, hogy egy hasonlóan lényegre tapintó kérdést 2019-ben egy lapszabászaton fel lehet tenni, de a két állami Főfontosság elvileg pont erre szolgáló eseményén nem.

2019. október 31. Esti gyors / részlet, Gergely Zsófia jegyzete (19.10.31.)
02:13
00:00

– Ne arra menj, dugó lesz, tudod, itt a Putyin – szólt oda figyelmesen a lapszabászat munkatársa a nem meglepő módon leszabott lapokért érkező munkásembernek.
– Minek jött az má’ megint? - morgott amaz vissza, de látszott, hogy már az orosz atyácska-mentes B-terven bootol.
– Hát, hogy nyaljunk - válaszolta sommásan a lapszabászatos, és már fordult is hozzám, a következő kuncsafthoz.

Mivel itt egy lakásfelújításhoz bútorlapot vadászó vevő voltam, nem tudhatták, hogy újságíróként vagyok fültanúja a tanulságos párbeszédnek. Ami frappáns rövidséggel mindent elmond arról, hogy egy kétségtelenül mindennapi szituációban, még a mindennapok embere is mennyire jól dekódolja azt a persze komplex külpolitikai helyzetet, hogy Orbán Viktor áldás-talan tevékenységével aggasztó keleti kitettségbe navigálja hazánkat.

Valószínűleg azt sem követték a Putyin-napon naprakészen, hogyan keresik a választ ugyanerre a miértre szimultán pl. itt a Klubrádióban is a sorra nyilatkozó orosz-szakértők, Orbán-szakértő ellenzékiek és különféle -ológusok. Mert ugyanezt találgatják napok óta a beszélő fejek is: mégis mennyire csicskultunk be és mi lesz a következménye, hogy vállaltuk Vlagyimir Vlagyimirovics EU-s trójai falovának kínos szerepét.

Az külön szomorú, hogy egy hasonlóan lényegre tapintó kérdést 2019-ben egy lapszabászaton fel lehet tenni, de a két állami Főfontosság elvileg pont erre szolgáló eseményén nem. Ugyanis összetrombitálták egy sajtótájékoztatónak csúfolt valamire az egész médiát, de a vendég miatt előresorolt 2 orosz lap mellett gyáván mindössze 2 magyar médiumnak adták meg a szót. A felvásárolt, propaganda Origónak és saját, milliárdokkal kitömött szócsövüknek, a nem köz-, hanem állami tévének.

Paks 2. miatt úgy fogalmaznék: ez aztán atombiztos megoldás arra, nehogy egyetlen valódi kérdést is kapjanak. Még a végén az ország első emberének is válaszolnia kellene, hogy mégis hova menetelteti az országot - valóban láthatóan lelkes nyelvcsapásokkal.

Gergely Zsófia jegyzete az Esti gyors 2019. október 31-i adásában hangzott el.