„Klubrádió
Reggeli gyors

Az orosz kapcsolat – Nagyobb a füstje..

31/10/2019 13:25

| Szerző: Klubrádió

Sem a földrajzi helyzet, sem az árucsere forgalom nem indokolja, hogy Orbán ilyen szívélyes viszonyban legyen Putyinnal. Inkább két autokrata találkozásáról van szó.

2019. október 31. Reggeli gyors - részlet 19.10.31.SZ. Bíró Zoltán
09:07
00:00

Egyetlen ország sem tudja megváltoztat a házszámát, minden ország ott van, ahová a Jóisten teremtette, márpedig Magyarország egy Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben éli az életét. Így magyarázta Orbán Viktor Vlagyimir Putyin szerdai, budapesti látogatásán, hogy miért kell jó viszonyban lenni Oroszországgal.

Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország szakértő ezt úgy értékelte, hogy ebben a háromszögben még számos ország van, mégsem alakítottak ki olyan szívélyes viszonyt Putyinnal, mint Orbán. Szerinte inkább arról van szó, hogy az Európai Unió 2010-ben nem fogadta el azokat a célokat -például a hiánycélt-, amelyeket a magyar miniszterelnök szeretett volna, azóta sem nézi jó szemmel az alkotmányozást, a demokratikus intézményrendszer lebontását, és ebben a helyzetben jól jön egy határozott, erős támogató.

Arra is gondolhatott Orbán, amikor rendkívül gyorsan nőtt az orosz gazdaság, hogy ez lendületet adhat a magyar befektetéseknek, és az árucsere is megélénkülhet. Csakhogy a gazdaság visszaesett, jó ha az idei növekedés eléri az 1 százalékot. Az árucsere forgalom pedig ingadozik, igaz, hogy tavaly 30 százalékkal nőt, de idén már első 7 hónapban 7 százalékkal csökkent. Orbán 6,5, Putyin 7 milliárd dolláros kereskedelmi forgalomról beszél, ám ez 2008-ban még 14 milliárd volt. A szívélyes kapcsolatnak tehát nem látszanak a gazdasági előnyei.

A várakozások erősen eltúlzottak, az orosz gazdaság visszaesésének ugyanis nem csak világgazdasági okai vannak, a folyamat mögött belső, strukturális problémákra vezethető vissza. Az is igaz, hogy közben beszakadt az olajár, és a Krím annektálása miatt Oroszországot gazdasági szankciókkal sújtják a nyugati országok.

Moszkva eleinte még bízhatott abban, hogy ezeket a szankciókat Magyarország megvétózza az Európai Unióban, Orbán beszél is ilyesmiről, de szokás szerint az kettős beszéd. Odáig még soha nem mert elmenni, hogy ne hosszabbítsa meg a szankciókat, vagyis van egy határ, amit nem mer átlépni. Ha Magyarország szövetségesei bizalmatlanok Oroszországgal szemben, akkor nem lehet teljesen más politikát képviselni.

Oroszország elszigetelt, ezért Putyin érdekelt a magyar kapcsolat fenntartásában. Orbán nincs egyszerű helyzetben, mert az EU-ban nem látszik olyan fordulat, amely Moszkvának kedvező lenne. Sz. Bíró Zoltán szerint a két autokrata vezetőnek jól jön ugyan ez a látványosnak tűnő kapcsolat, de a mögötte lévő eredmények igen szerények.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Reggeli gyors
2019.10.31. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes