„Klubrádió
A lényeg

Orbán nem zárja ki a politikai együttműködést az oroszokkal

30/10/2019 20:42

| Szerző: MTI/Klubrádió

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor sajtótájékoztatón a többi között azt mondta a magyar miniszterelnök: Magyarország az EU és a NATO tagja, de ez nem zárja ki a politikai együttműködést Oroszországgal.

Orbán Viktor a közös sajtójátékoztatón arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak egy magyar-orosz magas szintű találkozót a kétoldalú kapcsolatok állásának áttekintésére. Azóta voltak sikeresebb és kevésbé sikeres évek, volt, amikor "tyúklépésnyit", volt, amikor "hétmérföldes csizmával" haladtak előre - mondta, hangsúlyozva, hogy az előző év az utóbbi kategóriába tartozik – olvasható az MTI tudósításában.

A magyar-orosz politikai együttműködésre is kitért a kormányfő, úgy fogalmazva: egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a "házszámát", minden ország ott van, "ahová a Jóisten teremtette", márpedig Magyarország egy Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben éli az életét, a magyar politika célja pedig az, hogy minden nagyhatalom érdekelt legyen a sikerében, de különösen azok, amelyek regionális szempontból döntő befolyást gyakorolnak az életére.

Ebbe illeszkedik a magyar-orosz együttműködés is, mert noha Magyarország természetesen a NATO-nak és az EU-nak is tagja, és az is marad, ez nem zárja ki bizonyos kérdésekben a politikai együttműködést Oroszországgal - közölte. 

Ennek kiemelt területei között említette a keresztény közösségek védelmét szerte a világban, valamint a migrációt, ugyanis - mondta - mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket. 

Arra a felvetésre, hogy Magyarország megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát, Orbán Viktor azt felelte: a vita arról szól, hogy mit kezdjenek azzal a helyzettel, miszerint a kárpátaljai magyar kisebbség diszkriminációt szenved el és fenyegetettségben él. A magyar fél javaslata az volt, hogy ha már elfogadnak egy ilyen dokumentumot, legalább annyit érjenek el, hogy abban az ukránok vállalják a Velencei Bizottság indítványainak elfogadását - közölte, kijelentve: ha ez nincs benne a dokumentumban, Magyarország nem tudja aláírni, mert az olyan lenne, mintha feladná a kárpátaljai magyarokat megillető európai jogokat.

Az index beszámolója szerint Putyin közölte: Magyarországon keresztül történik a gáztranzit Nyugat-Európába, ezért Magyarország prioritást élvező partner a gázszállításban. Nagy jelentőségűnek tartja a paksi atomerőmű két új blokkjának építését is az orosz elnök. Mint közölte: a tárgyaláson szót ejtettek a magyar folyami hajózásról, és a budapesti metró modernizációjáról.

A sajtóesemény után magyar részről az M1 és az origo, orosz oldalról az Interfax és a Russia Today kérdezhette Orbánt és Putyint.

A lényeg
2019. október 30. szerda 20.00