„Klubrádió
Reggeli gyors

Putyin ötödször

31/10/2019 07:45

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Paks2 építési engedélyét 2020-ban kapja meg a Roszatom. Csányi Sándorral is találkozott Putyin, és Ukrajnának is Budapestről üzent. Nemzetközi lapszemle.

2019. október 31. Reggeli gyors - részlet 19.10.31. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:33
00:00

Putyin első számú partnerként tekint Magyarországra, amelyen keresztül Európába el tudják juttatni energiakészletüket – írja a Federálnoe Agensztvo Novosztyej (az orosz szövetségi hírügynökség). Magyarországnak jók az adottságai a gáztárolói kapacitását tekintve, még csúcsidőszakban is képes saját szükségletein felül szállítani más országokba. A régi útvonalak mellett pedig újak kiépítése jelentheti a további együttműködést. Az Ukrajnával kialakult helyzetet is megvitatta Orbán Viktorral, érintve a gázszállításokat is.

Világháborús évfordulón jött az orosz elnök

A Komszomolszkaja Pravda ennek kapcsán a Putyinnal közös sajtótájékoztatóból azt emelte ki, hogy Orbán a kárpátaljai magyarok jogainak biztosításával hajlandó a NATO-nagykövetek Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát aláírni. Ugyanis jelen állapotában a dokumentum a kisebbségek emberi jogait sérti, diszkriminálja őket – idézi Orbánt. A cikk kitér arra is, hogy ötödször járt Budapesten Putyin az elmúlt években a magyar kormányfő meghívására. A cikk szerint feltehetően nem volt véletlen, hogy Putyin a 2. és 3. szovjet ukrán front budapesti győzelmeinek 75. évfordulója alkalmából érkezett a magyar fővárosba, amely stratégiai fontosságánál fogva itt és akkor pecsételte meg a Harmadik Birodalom sorsát.  Majd hozzáteszi, hogy az 1944-es eseményekkel ellentétben most Putyinnak Magyarország a legszorosabb szövetségese Európában.

Putyin már nem fegyverrel, hanem gázzal hatna Ukrajnára

 
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
 

A TASZSZ-nak értékelve a budapesti vizitet Putyin arról is beszélt, hogy ugyan nem tartja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nacionalistának, de meg kellene találnia a közös hangot a szélsőséges nacionalistákkal a Donyec térségben, illetve feloszlatni őket, mert Putyin csak így tudná elképzelni a helyzet rendezését.  

A szintén orosz Gazéta újság pedig arról számolt be, hogy Putyin Ukrajnának azt üzente innen Budapestről, hogy jelentősen csökkentheti a gázárakat, amennyiben hajlandó az együttműködésre. Oroszországgal üzletelnie sokkal olcsóbb lenne, mint Európa bármelyik más országából beszerezni az energiaellátáshoz szükséges forrásokat.

Az egyik helyi orosz kábel tv, a Ren TV azt emelte ki, hogy Putyin Oroszország és az Európai Unió közti viszony alakulásának kérdését is megvitatta Orbánnal. Ennek részleteit azonban nem ismertette.

A RIA Novosztyi nem mellesleg élőben közvetítette a két vezető közös sajtótájékoztatóját.

Paks2 megkapja az építési engedélyt

Egy másik tudósításban szintén a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy még közelebb kerültek a tárgyalófelek a PAKS-2 megépítéséhez. Ha megvalósul az újabb paksi beruházás, akkor az atomerőmű által előállított energiahányad a mostani 50 %-ról a kormányfő reményei szerint 90%-ra fog emelkedni. Megtudtuk, folyamatosan kötik a blokkok felszereléseit biztosító szerződéseket, ami a Framatome-Siemens cégeket érinti az oroszokon kívül, illetve azt is megtudtuk, hogy 2020-ban kapja meg a Roszatom az építési engedélyt a magyar kormánytól.

Szennyezett olajat is kaptunk

Legalább 9 országba jutott el a Barátság kőolajvezetéken még áprilisban szennyezett olajszállítmány, s ezek közül elsőként Magyarországnak fizetnek kártérítést az oroszok – ezt a Vlagyimir Putyinnal érkezett Nyikolaj Tokarev, a Transznyeft vezetője jelentette be tegnap – írta a Reuters. A Lukoil a MOL-lal egyezkedve szintén megállapodott a kártérítésben, azonban egyik fél sem hozta nyilvánosságra annak összegét. A Transznyeft valószínűleg a hordónkénti legmagasabb összeget, 15 USD-t fizethet.

Csányit Oroszországba hívják

A RosBusiness Consulting csoport orosz hírügynöksége pedig arról számol be, hogy Putyin találkozott Csányi Sándorral, az OTP elnökével is a Dzsúdó Nemzetközi Szövetség budapesti székhelyén, ahol azt vitatták meg, miként lehet még szorosabbra fűzni az üzleti szálakat. Bíztatta az orosz elnök Csányit a további orosz beruházások bátor folytatására.

Putyin könnyezik a keresztényekért

A New York Times cikkének címe is sokat elmond arról, hogyan értékelik a találkozót amerikai szemszögből. Orbánt idézik, aki szerint Oroszországgal jó kapcsolatot kiépíteni szükséges, már csak hazánk geopolitikai helyzetéből adódóan is. Magyarország nagyban függ Oroszországtól gáz- és olajszállítások miatt, de emellett olyan kérdésekben is igyekszik együttműködni Oroszországgal, mint a migráció európai elkerülése, a Közel-Kelet és keresztények védelme. E helyt pedig Putyint idézte a tudósítás, miszerint: könnybe lábadt szemmel nézi, mi történik a keresztényekkel a Közel-Keleten. 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.31. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit