„Klubrádió

Megvan az első magyarországi gyógyult koronavírusos is

12/03/2020 17:55

| Szerző: Index/Klubrádió

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy egy koronavírusos beteg meggyógyult, és haza is mehetett. Van viszont egy olyan magyar beteg, aki nem volt külföldön és nem találkozott más fertőzöttel. Az iskolák bezárását továbbra se tartják indokoltnak.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a három új magyarországi fertőzöttről elmondta, hogy egyikük egy iráni, korábban karanténba került diák. A másik egy 27 éves magyar nő, aki Izraelben járt, majd Magyarországon ismeretlen nemzetiségű külföldiekkel került kapcsolatban; a vele szoros kapcsolatban lévő két embert karanténba helyezték – írja az index.

A harmadik új beteg egy 41 éves magyar állampolgár, akiről úgy tudják, hogy nem járt külföldön, és nem találkozott koronavírussal fertőzött beteggel. Öt nappal ezelőtt hajnal háromkor jelentkezett a Szent László Kórház koronacentrumában.

Meggyógyult egy magyarországi koronavírusos beteg. Szlávik János elmondta, hogy az egyik iráni beteget minősítettek gyógyultnak, és haza is mehetett már.

Az iskolák bezárásáról azt mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, hogy nem hozna megfelelő eredményt, és nem állna arányban az intézkedés mértékével, bár azt elismerte, hogy a vírus hordozói lehetnek fiatalok. Akkor fogják javasolni az iskolák bezárást, ha a járványügyi szakemberek ezt látják megfelelő lépésnek.

Egyre több tesztet végeznek, mert módosították az esetdefiníciót. Szélesedik a járványos terület, növekszik a laborvizsgálatok száma is, 730-nál tartottak tegnap este.

Az operatív törzs egyeztet az egyházakkal, de Müller Cecília szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy korlátozzák-e a miséket.