„Klubrádió

Budapestet és más várost sem zárnak le

13/03/2020 18:04

| Szerző: hvg.hu/Klubrádió

Senki ne terjesszen álhíreket, az operatív törzs nem készül területek lezárására – hangsúlyozta Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

A hvg ismertetése szerint Lakatos Tibor közölte: határon 11 437 magyar állampolgárt ellenőriztek, 166 embert küldtek hatósági házi karanténba. Egy külföldi állampolgárt gyanús esetként kórházba kellett szállítani, 204 ember belépését pedig megtagadták az országba csütörtök óta.

A büntetés-végrehajtás naponta 25 ezer maszkot gyárt, alapvetően az egészségügyi szakembereknek, emellett egy korlátozott mennyiséget közforgalomba is átadnak – tette hozzá. Azt az operatív törzs is elismerte, hogy emelték a maszkok árát, de ennek oka az alapanyag hiánya és drágulása. Ha valahol sokkal drágábban adják a maszkokat és kézfertőtlenítőket, azt ellenőrizni fogják, ugyanígy a minőségüket is. Hamarosan a külföldi megrendelések is megérkeznek, megfelelő lesz az utánpótlás.

A maszkok hiányáról azt mondták: a munkáltató köteles gondoskodni a megfelelő védelemről, ami a jelenlegi helyzetben valóba nehéz, de ezért is van folyamatos gyártás, és ezért tiltották be, hogy külföldre vigyenek védőfelszerelést Magyarországról. A közeljövőben minden háziorvos három darab speciális maszkot kap az Országos Mentőszolgálattól, amit akkor kell viselni, ha fertőzött személlyel kerülnek kontaktusba.