„Klubrádió
Reggeli gyors

Diktatúra előtt - Nemzetközi lapszemle

25/03/2020 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Határtalan hatalom, államcsíny, diktatúra. Ilyen szavakat emlegetnek a külföldi sajtóban, ilyen veszélyekre hívják fel a figyelmet annak kapcsán, hogy Orbán Viktor rendeleti kormányzást akar, korlátlan ideig.

2020. március 25. Reggeli gyors - részlet 20.03.25. Lapszemle/Kárpáti János
04:50
00:00

A svájci Neue Zürcher Zeitung megfogalmazása szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „kvázi diktatórikus teljhatalmat” követel magának a parlamenttől. Ha az Országgyűlés jóváhagyja, Orbán időkorlát nélkül, rendeletekkel kormányozhat, és a hatalommegosztást gyakorlatilag felszámolják.

Parlament nélkül

A svájci lap cikke kitér arra, hogy a koronavírus terjedése elleni küzdelem során a kormányok világszerte olyan eszközökhöz nyúlnak, amely kiterjesztett lehetőséget ad számukra a járvány elleni intézkedések meghozatalára. Ennek során felmerülnek az alapvető jogok és a demokratikus ellenőrzés kényes kérdései, de a drasztikus rendszabályok időben rendszerint korlátozottak, és parlamenti kontroll alatt maradnak. Magyarország ezen jelentősen túllép, hiszen a tervezet a rendeleti kormányzást korlátlan időre tenné lehetővé, a parlament szerepét kiiktatnák, ráadásul az ügyészség jogköre jelentősen kiszélesedne, és álhírek terjesztéséért több éves börtönbüntetés lenne kiszabható.

 
Biztonsági laboratórium
 

Orbán először alábecsülte a veszélyt

Orbán Viktor, Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlóan, először alábecsülte a járványveszélyt, és a kormány megpróbálta azt a migránsok által becsempészett problémaként beállítani – emlékeztet a zürichi lap, és megjegyzi: a járvány kapcsán más országokban is felmerülnek olyan gondok, mint például a védőfelszerelések hiánya, Magyarországon azonban a helyzet drámaibb, hiszen már a járvány előtt is akut gond volt a munkaerőhiány és az elégtelen finanszírozás az egészségügyi ágazatban.

"Cinikus, minden hájjal megkent"

Lendvai Pál, a bécsi Der Standard kolumnistája úgy vélekedik, hogy Magyarország a diktatúra bevezetése előtti állapotba került. Eddig egyfajta hibrid államnak számított a Fidesz-kormányzat által kiépített rendszer, se nem demokráciának, se nem diktatúrának, hanem bizonyos demokratikus díszekkel ékesített egypártrendszernek. Ennek most véget vetett a kormányzat által előterjesztett törvénytervezet, amely az ellenőrizhetetlen önkényuralomba való átmenetet jelzi. Lendvai felteszi a kérdést, hogy Orbán Viktornak, a – mint fogalmaz - cinikus, minden hájjal megkent profi politikusnak, aki már most is Magyarország csaknem korlátlan hatalmú uralkodójának tekinthető, miért van szüksége gyakorlatilag diktátori teljhatalomra? Szerinte a válasz a tavaly októberi önkormányzati választások kimenetelében rejlik, ami felfogható a 2022 áprilisában esedékes parlamenti választás esetleges elvesztésének az előjeleként. Minden magyar tudja, milyen nyomorúságos állapotban van az egészségügyi és az oktatási rendszer – jegyzi meg a kommentátor.

Ez már felér egy államcsínnyel

Ugyanez, sőt, mondhatni még keményebb a szóhasználat a Frankfurter Allgemeine Zeitung című, nagy tekintélyű német konzervatív lapnál, amely Orbán Viktorral a diktatúrába címmel közöl kommentárt, Reinhard Veser tollából. Európában mindenütt korlátozzák a polgári jogokat a koronavírus-járvány miatt, amit azonban Orbán Viktor magyar miniszterelnök tervez, az felér a demokráciát felszámoló államcsínnyel, hiszen teljes mértékben a parlament nélkül akar kormányozni – fogalmaz a lap, és hozzáteszi: a miniszterelnök már sokszor bebizonyította, nem hagyja kihasználatlanul a hatalommal való visszaélésre megnyíló alkalmakat.

A médiatörvénnyel kezdődött

A frankfurti lap szerint a már egy ideje sérült magyar demokráciában ugyan vannak még szabad választások, de a Fidesz csaknem minden állami intézményt ellenőriz, és kézben tartja a média legfontosabb részét, a gazdaságban pedig a saját embereinek biztosít előnyöket. Ez a folyamat tíz évvel ezelőtt az igazságügyi reformmal és azzal a médiatörvénnyel kezdődött, amelynek számos előírása önmagában ártalmatlan, illetve legitim volt, de egymással összeillesztve fatális módon meggyengítették a jogállami és demokratikus ellenőrzést.

Európa, gondolkodj!

Amire most törekszik Orbán, az minden kontroll kiiktatása, saját hatalmának csaknem határtalan kiszélesítése. Az álhírek terjesztéséért kiszabható drákói büntetések az adott körülmények között a sajtószabadság végét jelentik – fogalmaz a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A kommentátor szerint az Orbán környezetét érintő sok-sok helytálló korrupciós vád fényében igencsak naivnak kell lenni ahhoz, hogy az ember elhiggye: a katonák kiküldése az üzemekbe kizárólag a létfontosságú funkciók fenntartását szolgálja.

Németország vezető konzervatív lapjának kommentárja annak felvetésével zárul, hogy az európai uniós országok soraiban alighanem lesz hamarosan egy diktatúra, és a többi tagállamnak el kell gondolkodnia azon, hogy ez milyen következményeket vonjon maga után. 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2020.03.25. 06:00
Szerző: Kárpáti János