„Klubrádió
A lényeg

Nemet mond a DK a koronavírus törvényjavaslatra

22/03/2020 16:19

| Szerző: Klubrádió

A DK nem fogja megszavazni a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot.

Azt sem támogatja, hogy az indítványt hétfőn házszabálytól eltéréssel tárgyalja a parlament.  Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján ismertette a DK elnökségének döntését. Molnár Csaba, aki a jogszabályt "felhatalmazási törvényjavaslatnak" nevezte, azt mondta, hogy 16 uniós államban léptettek életbe rendkívüli jogrendet, de egyetlen olyan állam sincs, ahol a rendkívüli állapot az "idők végezetéig szólhatna". 

Nem adhatunk biankócsekket a kormánynak, törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát - mondta  online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azon törvényjavaslattal kapcsolatban, amely a koronavírus-járvány idejére elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól.  

Az ügyben megkerestük Molnár Zsoltot, aki elmondta, a Szocialisták a mai nap folyamán alakítják ki végleges álláspontjukat a javaslat elfogadása kapcsán. 

Ebben a formában a Párbeszéd biztosan nem fogja támogatni és megszavazni a kormány javaslatát – mondta Szabó Tímea, az ellenzéki párt frakcióvezetője a Klubrádiónak.Szabó Tímea azt is elmondta, nincs olyan ország Európában, ahol a kormány ilyen szintű, kontroll nélküli felhatalmazást kért volna a parlamenttől. A magyar alaptörvény szerint még háborús helyzetben sem illeti meg a kormányt az a jogkör, amit most kér magának.

A Momentum érti és támogatja a rendkívüli intézkedéseket. A párt közleményében azt írja,  nem szabad az a nemzet, melynek vezetője időben és közjogilag korlátlan felhatalmazást csikar ki magának.Az Orbán-kormány kapjon rendkívüli felhatalmazást, de ez NEM szólhat korlátlan időre. Ezért arra kérik a parlamenti pártokat, hogy a veszélyhelyzetet 30 napra, közösen hosszabbítsa meg a kormány és az ellenzék – amit aztán közösen vizsgáljanak felül újabb 30 nap múlva.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője videóüzenetben kéri az ellenzéki pártokat arra, hogy fogadják el veszélyhelyzet meghosszabbítását, ez ugyanis - szerinte - a leghatékonyabb módszer a járvány elleni védekezésre.