„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus szerint Orbán miniszterei között harc van a vírus elleni védekezés alakulásáról

27/04/2020 17:43

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint komoly harc van az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az Emmi között a maszkviselés ügyében, és még nem tudni, melyik álláspont győz, melyiket sajátítja el a kormány. Az ITM konferenciáján a maszkviselés kiterjesztéséről beszéltek, az országos tiszti főorvos viszont korábban ezzel ellentéteset is mondott.

2020. április 27. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (20.04.27.)
15:56
00:00

Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője egy múlt csütörtöki, koronavírusról tartott online konferencián (amelyről a 444 számolt be), a többi között – szemben az országos tiszti főorvos korábbi kijelentéseivel – azt mondta: kötelezővé tennék a maszk viselését az egészségeseknél is, ha közösségbe mennek. Ugyanezen a konferencián Oroszi elismerte, hogy kevés az elvégzett teszt Magyarországon, és hozzátette: a továbblépéshez bővíteni kell a tesztelést. A konferenciát Palkovics László tárcája, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szervezte, a tárcavezető is felszólalt. Az is ezen az eseményen hangzott el, hogy körülbelül 35 ezer emberen végezték el az akkori (április 20-i) 52 ezer tesztet.

Erről kérdeztük Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost, aki nem látja a fordulatot. Ez, amelyet említett műsorvezetőnk is, zárt konferencia volt, csak szép lassan kiszivárogtatták és feltették az internetre – tette hozzá. Úgy fogalmazott: „még mielőtt Palkovics fejére glóriát vonnánk”, mert ezen a konferencián szakmailag megalapozott vélemények hangzottak el, „emlékezzünk rá, milyen szerepe volt a Magyar Tudományos Akadémia csonkolásában”.

Szerinte komoly harc van az államigazgatáson belül, az ITM és az Emberi Erőforrások minisztériuma között ebben az ügyben, és ez még nem dőlt el. Falus Ferenc az ITM által képviselt nézeteknek „drukkol”, mert ami ezen a konferencián elhangzott, az szerinte abszolút megfelel a nemzetközi sztenderdeknek, és olyan szakértők szólaltak meg, akik jól ismerik a területet, több évtizede ezzel foglalkoznak. 

Azonban nem biztos, hogy ez lesz a kormány hivatalos álláspontja: három kulcsember van a területen, az országos tiszti főorvos, az egészségügyért felelős államtitkár és a miniszter – az ő megszólalásaik vagy hallgatásuk (az államtitkár ugyanis vagy hallgat, vagy nem engedik szóhoz jutni), teljesen ellentétben áll azzal, ami ezen a konferencián elhangzott.

Falus Ferenc szerint a Palkovics-féle konferencián a tesztelésben egy másik megoldásról, reprezentatív felmérésről beszéltek, amelynek célja megtudni, hogy a lakosság hány százaléka esett már át a víruson. 30 ezer embert vizsgálnak majd, és ezt megismételik három hetente, havonta. Ez ahhoz kell, hogy tudják, mikor lehet lazítani a szigorú intézkedéseket, távolságtartást, otthon maradást.  Azt mondta: húzd meg, lazítsd meg-technikával lehet menedzselni ezt a járványt, hogy az egészségügyi ellátás is bírja és valamennyire a gazdaság is működjön. Viszont a nyájimmunitást ezekkel a módszerekkel nem lehet elérni – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megbeszéljük...
2020. április 27., hétfő 16:00
Műsorvezető: Bolgár György