„Klubrádió
Reggeli gyors

László Imre: Lassan eljut addig az Emmi, hogy betegeket kellett fölvenni

23/04/2020 16:42

| Szerző: Klubrádió

Játszanak a számokkal, ha további magyarázatok jönnek ki, lassan eljutunk addig, hogy betegeket kellett fölvenni a 40 százalékos ágykihasználtságig – így reagált László Imre, a XI. kerület polgármestere arra, hogy az Emmi legutóbbi közleménye szerint a kórházi ágyak 58 százaléka eleve szabad volt, csak 2 százalékot kellett kiüríteni.

2020. április 23. Reggeli gyors / részlet, László Imre (20.04.23.)
08:39
00:00

Rendkívüli otthonápolási támogatást vezetnek be a fővárosi DK-s polgármesterek a kormány által hazaküldött betegek segítésére, ez egyszeri 50 ezer forintos összeget jelent. Erről kérdeztük László Imrét, a XI. kerület DK-s polgármeseterét, orvost, volt kórházigazgatót. És arról is, hogy Kásler Miklós miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériuma legutóbbi, szerdai közleménye szerint már azt mondta, hogy a kórházi ágyak 58 százaléka eleve szabad volt, csak 2 százalékot kellett felszabadítani.

László Imre azzal kezdte, hogy alapvetően nem 100 százalékos a kórházak kihasználtsága, fel kell készülni kritikus időszakokra is. Általában a 80 százalék az optimális – tette hozzá. De most már folyamatosan azt tapasztalja, hogy játszanak a számokkal, ha további magyarázatok jönnek ki, lassan eljutunk addig, hogy betegeket kellett fölvenni a 40 százalékos ágykihasználtságig. Nem hiszi, hogy ezek a valós adatok, és nem érti, miért kell ennyire „abnormális mértékben eltérni” a valóságtól, és megpróbálni „képzelt világba átutaztatni” az embereket. 

Megkérdeztük László Imrét, érti-e, hogy jöttek ki ezek a számok. Azt mondta: ezt olyan hihetetlen logikai bakugrásokkal vezették le, hogy nem lehet végigkövetni. Amikor a fertőzés bejött, valamelyest csökkent a kórházak forgalma, mert bejelentették, hogy a halasztható ellátásokat, műtéteket későbbre helyezik át. De ez nem jelenti azt, hogy ilyen drasztikus változás jön létre az ellátásban. Ezek képtelenségek, ezeket nem hiszi el – hangsúlyozta.

Az 50 ezer forintról azt mondta: ez jelképes támogatás, azt fejezi ki, hogy együtt éreznek a családokkal, és valamit mégiscsak tenni kell. Egyelőre nem tudják, hány helyre megy majd ki ez az összeg, ugyanis a polgármester kormányhivatalt kérdezte levélben, hogy hány betegeket küldtek haza a kerületébe – nem kíváncsiságból, csak azért, hogy hány ember ellátásában segítsenek be. Semmilyen választ nem kapott. A háziorvosokra nehezedik plusz teher ezzel, mert olyan betegekről van szó, akik nem üdülni voltak a kórházakban, így hozzájuk gyakrabban hívják majd ki az orvosokat. Nem üdülni voltak, szoros megfigyelés, kivizsgálás vagy tartós ellátás miatt, amit a hozzátartozók nem tudnak megoldani. Amikor járvány van, akkor az egészségügy diktál a politikának, de Magyarországon pont fordítva – fogalmazott László Imre.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. április 23., csütörtök 07.30
Műsorvezető: Lampé Ágnes