„Köszönjük,
Esti gyors

Önkormányzatok a fronton, magukra hagyva

8/04/2020 09:23

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kazinczi Károly

Ki lehet dobni a helyi költségvetéseket. A kormány egyre több feladatot hagy az önkormányzatokra a vírus elleni védekezésben, közben fontos forrásokat von el.

2020. április 07. Esti gyors - részlet 20.04.07. László Imre
06:17
00:00

Az önkormányzatok kivéreztetésére használja a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását a kormány. Erre hívja fel a figyelmet 41 városvezető, követelve a megszorítások visszavonását. Az alábbiakat írják:

"A kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot. Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak."

Az ugyanis a helyzet, hogy például az idősek, vagy a hatósági karanténban lévők ellátását a helyhatóságokra testálta a kormány. Védőeszközöket nem biztosított hozzá, sőt a beérkező maszkokhoz először az állami szervek jutnak hozzá, aztán valamikor jöhetnek az önkormányzatok. Pénzt nem adott az állam az ellátásra, sőt fontos önkormányzati bevételi forrásokat szüntetett meg.

Újbudán, Budapest legnagyobb kerületében a plusz feladatok miatti kiadásokkal és a bevételcsökkenéssel számolva -a mai állapot szerint- mintegy 3 milliárd forintos lyuk tátong. A kerület költségvetését el lehet felejteni, és még nem tudni, hogy mit talál ki a kormány. László Imre DK-s polgármester elmondta, hogy a 150 ezer lakosú kerületben 40 ezren 60 év felettiek. Pillanatnyilag 138-an vannak hatósági karanténban, őket is el kell látni. Ez önkéntesek nélkül nem menne. A szakrendelők egyetlen védőmaszkot sem kaptak, a háziorvosok közül sem jutott mindenkinek a központilag szétosztott védőeszközből, ugyanis nem volt elegendő.

A nyilatkozatot aláíró 41 polgármester tehát a megszorítások visszavonására és egyeztetésre szólítja fel a kormányt. Ezt így indokolják:

"A már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik. Pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre." 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Rosta Tibor.

Esti gyors
2020.04.07. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván