„Klubrádió
Esti gyors

„Városligeti beton helyett a járvány megfékezésére költsön 300 milliárdot a kormány”

1/04/2020 22:41

| Szerző: Klubrádió

Semjén Zsolt salátatörvény-tervezete a többi között a városligeti változtatási tilalmat is felülírná. Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze szerint a Ligetben betonba önteni tervezett 300 milliárd forintnak sokkal jobb helye lenne az egészségügyben, a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

2020. április 01. Esti gyors / részlet, Bardóczi Sándor (20.04.01.)
05:26
00:00

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben. Ebben a többi között úgy módosítaná a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvényt, hogy eltörölné a főváros által nemrég a területre hozott változtatási tilalmat. A tervezet konkrétan kimondja, hogy a városligeti ingatlanokon megvalósuló beruházások a jövőben kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek, ezeknél az ingatlanoknál a változtatási tilalom nem alkalmazható.

A fővárosi önkormányzat idén februárban hozott döntést arról, hogy változtatási tilalmat rendel el a Városliget területére. A döntés arról szól, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosításának elfogadásáig változtatási tilalmat rendelnek el a Városligetre. A VÉSZ módosítása pedig azt a korábban deklarált fővárosi célt takarja, hogy a főváros nem akar a Városligetben olyan beruházást, amelynek a kivitelezése még nem kezdődött el, ezen belül különösen nem akarja az Új Nemzeti Galéria megépítését – írja az index.

A témáról kérdeztük Bardóczi Sándort, a főpolgármester zöld ügyekért felelős tanácsadóját, aki ironizálva azzal kezdte: próbálta elképzelni Semjén Zsoltot, amint home office-ban ül éjfélkor, és próbálja kitalálni, mit lehet tenni a koronavírus-vészhelyzetben azonnal. És arra jut, hogy építsük be mégis a Városligetet. Elképesztőnek tartja „ezt a tempót”, hogy főváros, kinyilvánítja, közparkként szeretné megőrizni a Városligetet, nem beépíteni, készül egy VÉSZ-módosítás, és az a kormányzat, amely először megígérte, hogy a budapestiek akarata ellenében nem támogat semmilyen építkezést, mégis készít egy olyan törvénymódosítást, amellyel felülírja a fővárosi döntéseket.

Műsorvezetőnk megjegyezte, a kormány nemrég azt is közölte, hogy a különleges jogrendet csak a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedésekre használja. Mi köze a Ligetnek a járványhoz? Bardóczi Sándor szerint annyi kapcsolat biztos van, hogy szeretnének oda „betonként beönteni” 300 milliárd forintot, amelynek sokkal jobb helye lenne a koronavírus elleni küzdelemben, az egészségügy talpra állításában, vagy a járvány utáni gazdasági válság enyhítésében. „Én szeretnék spórolni a kormányzatnak”, hogy a Liget-projekt beépítős részeiből csoportosítson át az említett területekre – tette hozzá.

Azt mondta: ha állandóan gáncsolják a fővárosi vezetést, akkor természetesen nem képes betartani az ígéreteit, de ez a hatáskörükön kívül van. Már maga a Városliget-törvény is ebbe az irányba hatott, amelyet kétharmaddal fogadtak el, és a város saját tulajdonát kivette a kezéből. Megpróbálták felhasználni azokat jogi lehetőségeket, amelyeket lehet, továbbra is a kezükben van, hogy a VÉSZ módosításával azoknak az épületeknek a helyét kivegyék a szabályzatból, amelyek még nem kezdtek el épülni. De meg kell várni, mi lesz a törvényben. Próbálják a jogszerű utakat végigjárni, ha a kormányzat ebben nem partner, a saját ígéretét szegi meg – tette hozzá Bardóczi Sándor

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. április 1., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor