„Klubrádió
Reggeli gyors

Ötszáz milliárdnál lehet a Liget-projekt vége

5/03/2020 15:08

| Szerző: Klubrádió

A három éve átadott, de már elég rosszul kinéző városligeti Feszl-féle pavilonokról kérdeztük Garay Klárát, aki szerint nem szétesnek, hanem szétverik és átépítik őket. A Városliget Barátai csoport vezetője közölte: durván alulbecsülték a Liget-projekt költségeit, 5-600 milliárd lehet a teljes ár, és ezt „nem kultúrára, hanem betonra és természetrombolásra” költik. 

2020. március 05. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Garay Klára (20.03.05.)
07:40
00:00

A Magyar Narancs cikke szerint a Városligetben esnek szét a több százmilliós pavilonok, Garay Klárát, A Városliget barátai Facebook-csoport szerkesztőjét, Podmaniczky-díjas városvédőt kérdeztük. Emlékeztetőül: 2017-ben adták át ezeket a pavilonokat, és aki elsétál mellettük, azt láthatja, hogy már a külső szigetelésük is lehullik.

Garay Klára szerint a helyzet tényleg tragikus a Feszl Frigyes tervei alapján újjáépített pavilonoknál, de ő úgy látja, hogy nem széthullanak, hanem „szétverik” és az új bérlőnek átalakítják őket. Azt mondta, őrületes tanulságai vannak az ilyen felelőtlen építkezéseknek, mint ezek a vendéglátós pavilonok létrehozása. Ugyanis amikor átadják, „mindenki meghatódik a nemzeti nagyságtól”, viszont azt a felelősök már nem veszik figyelembe, hogy a 21. században értelmetlen vendéglátásra megépíteni 19. századi épületeket, azért is, mert a kis kerek vendéglők nem jók a szeméttárolásra, áruraktározásra, és sok más gond is van velük.

A most éppen „szétvert” Feszl-pavilonban eleinte elkezdtek legalább 40 ezer forintos áron kristályokat árulni, és a vásárlók beárazták, hogy „ilyen gagyi ennyiért nem kell” – mondta a városvédő. A környezet se lett szebb, mint a lebontott régi bódék idején, mert az árusok kitelepülnek a pavilon köré, az nem is látszik, viszont „az ember arcába tolják a hűtőmágnest”. Ezeket a tanulságokat végig kellene gondolni, mert ez a három pavilon befuccsolt, de a Városliget Zrt. még nyolcat akar; Garay Klára sem érti, hogy miért.

Szerinte a projektért felelős Baán László miniszteri biztos jócskán alábecsülte a költségeket, mivel a kezdetekkor 120-200 milliárd forintról volt szó. Hozzátette: minden háttérszámítás nélkül azt állították egy egyébként 24 millióba kerülő tanulmányban, hogy tíz év alatt megtérülnek a „múzeumnak látszó épületek”. Garay Klára építészek számításaira hivatkozva azt mondja, 5-600 milliárd forint körül lehet a Liget projekt végső összege. Ráadásul időközben újabb elemekkel toldották meg, például 2018-ban vette bele a Tarlós István-féle fővárosi vezetés, hogy a múzeumokon kívül mégis legyenek vendéglátóipari és kiskereskedelmi egységek is. Hangsúlyozta: nem kultúrára költenek, hanem betonra és természetrombolásra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Városliget Zrt.

Reggeli gyors
2020.03.05. 08:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes