„Klubrádió
Megbeszéljük...

Már jogi vita is megy a Városligetről

26/02/2020 02:05

| Szerző: Klubrádió

Változtatási tilalmat készül elrendelni a ligetben a Fővárosi Közgyűlés. A miniszteri biztos szerint pontosan az ellenkezőjét érnék el vele, mint ami a céljuk.

2020. február 25. Megbeszéljük-részlet/Interjú Bardóczi Sándor (20.02.25.)
12:21
00:00

A főváros elindította a Városligeti Építési Szabályzat megváltoztatását, ami azért időbe telik. Addig változtatási tilalmat készül elrendelni a közgyűlés –épp a mai ülésén-, hogy ne történjék olyasmi, a leendő szabályozással szembe megy.

Baán László miniszteri biztos a hír hallatán nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, amelyben a változtatási tilalom tervének visszavonását kéri. Érvelése szerint egy ilyen tilalom nem érinti, nem érintheti az érvényes építési engedéllyel rendelkező beruházásokat. Függetlenül attól, hogy elkezdték-e már az építkezést, vagy sem. Vagyis: semmiféle építkezést nem tud ily módon megakadályozni a főváros, ellenben gátolja a zöldfelületek megújítását, mert a tilalom miatt egyetlen fát, bokrot sem lehet elültetni, nem lehet játszóteret, sétányt építeni.

A levélre Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze reagált. Elmondta, hogy  a már megkezdett építkezéseket nem akarják leállítani, hiszen senkinek sem érdeke, hogy torzók maradjanak a Városligetben. Tehát a mélygarázs, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza már meglesz. Azonban amihez még nem kezdtek hozzá, azt felejtsék is el. A városliget közpark. Egyébként mindössze 3 százalékát volna szabad beépíteni. Ami pedig a zöldfelületek megújítását illeti, arra a változtatási tilalom nem vonatkozik. Bardóczi Sándor szerint Baán László annyi fát ültet, amennyit csak akar, ugyanis a városi zöldfelületekről nem rendelkezik semmilyen törvény.

Így tehát a vitatkozó felek kölcsönösen mondják azt a másikról, hogy nem ismeri a jogszabályokat.

A főtájépítész elmondta még, hogy a Városliget tulajdonjoga Budapesté, az építési szabályzat kidolgozása tehát a főváros joga. 2012 óta 7 felmérés készült arról, hogy a városlakók mit szeretnének a ligetben, mire szeretnék használni. Eltérő eredmények születtek, de láthatóan a többség, 70-85 százalék parkot, ligetet akar. Ezzel szembe mehet a kormány, megépítheti, amire érvényes engedély van, de ez a magatartás politikailag elég kockázatos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Városliget Zrt.

Megbeszéljük
2020.02.25. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György