„Köszönjük,
Esti gyors

Erre megy el az Orbánéktól kapott első tízmilliárd

18/02/2020 19:16

| Szerző: Klubrádió

Szakrendelőket újítanak fel a kerületekben, orvostechnikai eszközöket vásárolnak, és üzemeltetik a meglévő CT-ket. Azt szeretnék, ha daganatgyanús esetben 7 napon belül elvégeznék a vizsgálatot, további 3 napon belül pedig a beteg kezében lenne a lelet.  Erre is szánja Budapest a kormány által beígért pénzt, amelynek megérkezett az első részlete.

2020. február 18. Esti gyors - részlet 20.02.18. Havasi Gábor
04:28
00:00

Elutalta a kormány a fővárosnak az első tízmilliárdot a budapesti egészségügyre – szóltak a hírek, amelyek nem teljesen igazak. A kormány döntött 10,4 milliárd forint átutalásáról, de a részleteket még tisztázni kell az Emmi vezetőivel. Erről Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka, a momentum politikusa beszélt az Esti gyorsban.

A pénzt egy megállapodás alapján, az atlétikai világbajnokság támogatásáért kapja Budapest. 5 év alatt 50 milliárd forintot, amiből az egészségügyi alap- és szakellátást fogja javítani. Most, hogy hamarosan valóban megérkezik az első részlet, arra voltunk kíváncsiak, hogy mire jut ebből.

Havasi Gábor elmondta: 2 milliárd forintot kapacitásbővítésre szánnak. Ez nem vásárlást jelent, ugyanis gépekből, CT-ből, MR-ből van elég, csak nincsenek kihasználva. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ugyanis nem finanszíroz elegendő vizsgálatot, ezért is alakulnak ki a hosszú várólisták. Előfordul, hogy egyszerűen kikapcsolják a gépet, mert elfogyott a pénz. Nos, itt lép közbe a főváros, hogy a berendezések annyit üzemeljenek, amennyit szükséges, lehetőleg ne álljon. Várhatóan 30 százalékos kapacitásbővülést lehet így elérni. Azt szeretnék, ha daganatgyanús esetben 7 napon belül elvégeznék a vizsgálatot, további 3 napon belül pedig a beteg kezében lenne a lelet.

8-8,5 milliárd forint pedig a kerületi infrastruktúra fejlesztésére megy majd. Itt rendelők felújítására, korszerűsítésére és orvostechnikai eszközök beszerzésére kell gondolni.

Havasi Gábor a következő években érkező 40 milliárdról is beszélt. A kerületekkel együtt még idén készítenek egy felmérést, egy úgynevezett kapacitástérképet. Megnézik az alapellátást végző rendelőket, a szakrendelőket, azok állapotát, felszereltségét. Ki akarják deríteni azt is, hogy hol van szakemberhiány és miért. Majd intenzív tervezésbe fognak, és a további pénz elosztása egy ilyen közös terv szerint történik majd.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2020.02.18. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván