„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony csapdára figyelmeztet a kormányjavaslat visszavonása után

1/04/2020 21:01

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Nem az a kérdés, hogy miért hátrált meg az Orbán-kormány, amely nemrég még el akarta venni a polgármesterek döntési jogait, hanem az, miért juthatott ez egyáltalán valakinek az eszébe - mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Óvott attól, hogy az önkormányzatok óriási győzelmüknek gondolják a Semjén-féle javaslat visszavonását. Karácsony szerint a valódi pozitív fejlemény azt lett volna, ha a kormány biztosítja az önkormányzatoknak a járvány idején végzett pluszfeladataikhoz a pluszforrásokat.

2020. április 01. Megbeszéljük - részlet 20.04.01. Karácsony Gergely
13:42
00:00


Korlátozta volna a kormány a polgármesterek jogkörét, a döntéseiket csak a védelmi bizottságok előzetes jóváhagyásával hozhatták volna meg. A törvénytervezetet még pénteken nyújtotta be Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes, de ez csak szerda reggelre derült ki a nyilvánosság számára, aztán a javaslatot már aznap vissza is vonta a kormányoldal. 

A hír megértéséhez érdemes tudni, hogy vészhelyzetben a polgármestereknek különleges jogaik vannak, bizonyos döntéseket testületi jóváhagyás nélkül hozhatnak meg. Az erről szóló törvényt a Fidesz vitte át az Országgyűlésen még 2011-ben, amikor szinte minden település élén kormánypárti vezető állt. A Semjén-féle javaslat azonban úgy változtatott volna a katasztrófavédelmi törvényen, hogy a veszélyhelyzetben elvette volna a polgármesterek önálló döntési lehetőségét, és föléjük helyezte volna a megyei, fővárosi védelmi bizottságokat.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
 
Karácsony Gergely Fotó: 
MTI/Mónus Márton
 

A törvényjavaslat visszavonását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Magyarázata szerint a javaslat tulajdonképpen arra az ellenzéki kritikákra rímelt, amely, mint állította, azt tette szóvá, hogy a polgármesterek veszélyhelyzetben a képviselőtestület jogaival is élhetnek. "Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól" - indokolta a visszavonást Gulyás.

Ehhez képest az ellenzék nem a polgármesterek pluszjogosítványainak, főleg nem úgy általában a döntési jogainak a megvonását kérte, csupán azt bírálta, hogy a veszélyhelyzetben több fideszes polgármester is visszaélt a ráruházott rendkívüli hatalommal. A Semjén-féle javaslatot pedig egyértelműen elutasították. Karácsony a kerületi polgármesterekkel és számos vidéki város polgármesterével is egyeztetett a közös kiállásról.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd
 

Karácsony Gergely főpolgármester szerint tény, hogy voltak településvezetők, akik visszaéltek a vészhelyzet adta lehetőséggel, de nem ez a jellemző. Szerinte a polgármesterek, a fideszes polgármesterek is teszik a dolgukat. Most pedig, a kormány meghátrálása után nem az a kérdés, hogy miért tett le végül a tervéről a kormány, hanem az, hogy miért jutott egyáltalán valakinek az eszébe ez a javaslat.

A védelmi bizottságokban ugyanis többnyire katonák, katasztrófavédelmisek, rendőrök vannak, nem igazán közigazgatási szakemberek, nekik kellett volna politikai gyámkodást végezni a polgármesterek fölött. Emberéletek kerültek volna veszélybe, ha napokig kellett volna várni ezeknek a bizottságoknak a jóváhagyásaira, miközben rengeteg azonnali döntésre van szükség a mostani járványhelyzetben, amikor egyébként a polgármesterek, önkormányzatok – pártállástól függetlenül – mindannyian teszik a dolgukat.

Karácsony Gergely szerint egyfajta hatalmi logika, egy bekebelezési logika állhatott a javaslat mögött, hiszen a hatalom, az oszd meg és uralkodj elve alapján, ott talál magának utat, ahol gyenge, együttműködésre képtelen társadalommal találkozik. Karácsony szerint a társadalmi együttműködéshez minta lehet, ahogy az önkormányzati vezetők összefogtak a Semjén-féle javaslat ellen. 

 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 30-án. MTI/Máthé Zoltán
 

A főpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzatoknak most pénzre, információra és együttműködésre lenne szükségük. Új forrás azonban egyelőre nincs, ezért is óvott attól, hogy az önkormányzatok besétáljanak a csapdába, és óriási győzelmüknek gondolják a Semjén-féle javaslat visszavonását. Szerinte a valódi pozitív fejlemény azt lett volna, ha a kormány biztosítja az önkormányzatoknak a járvány idején végzett pluszfeladataikhoz a pluszforrásokat.

Karácsony arról is beszélt, a járványhelyzet miatt szerinte a magyar gazdaság, ahogy más államoké is, össze fog omlani, sokan veszítik el a munkahelyüket, ezért a gazdaság felpörgetésére van szükség, akár az eladósodás árán is. Az elmúlt években prosperitás volt, most az államnak kellene átvállalnia a terhek egy részét, például a munkabérek fizetésében. Nem olyan beruházásokat kellene folytatni, mint a Liget-projekt, amelyekből a Fideszhez közel álló nagyvállalkozók keresnek, hanem például lakáskorszerűsítésre, energiahatékonyságra kellene költeni. Ez munkahelyeket is teremtene és kisebb vállalkozásoknak is bevételt jelentene.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük/Interjú Karácsony Gergellyel
2020. április 01., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György