„Klubrádió
Reggeli gyors

„Karanténba került a magyar jogállamiság, Orbán biankó csekket állíttatott ki”

1/04/2020 08:26

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A német közszolgálati ARD kemény bírálatot fogalmazott meg a kormányoldal által koronavírus-törvénynek nevezett jogszabállyal szemben. Brüsszeli tudósítójuk szerint a demokráciát zárta karanténba Orbán Viktor miniszterelnök, aki így gyakorlatilag egymaga kormányozhat, rendeletekkel. A szerző szerint az Európai Bizottságnak lépnie kell az uniós jogok ilyen súlyos megsértése miatt. Nemzetközi lapszemle.


2020. április 01. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (20.04.01.)
05:18
00:00

Ilyen is lehet a közmédia – Németországban

Karanténba került a magyar jogállamiság. Orbán kormányfő, a koronaválságot ürügyként felhasználva biankó csekket állíttatott ki magának. Most gyakorlatilag a parlament nélkül kormányozhat. Kényszerszünetre küldte, hogy egymaga alakíthassa a politikát. Egyszerűen, rendeletekkel.

Így kezdődött a német közszolgálati műsorszóró egyes csatornájának, az ARD-nek a kommentárja, amelyet Helga Schmidt brüsszeli tudósító fogalmazott meg.

Értelmezése szerint a történtekkel az ellenzéket jegelik, és annak, aki újságíróként bírálatot merészel megfogalmazni, mostantól öt évig terjedő börtönnel kell számolnia. Az Európai Unió lemond a saját értékrendszeréről, ha ezt engedi érvényesülni – tette hozzá a kommentátor. Mint megjegyezte, az álhírek terjesztésének megállapításához akár az is elég lehet, ha utalnak arra, hogy hiánycikk a maszk.

Az ARD kommentátora kifejtette: más országokban is korlátoznak alapvető jogokat a koronavírus okozta válság közepette. De másutt, Magyarországgal ellentétben, a rendkívüli állapotot időkorláttal hirdették ki, hiszen az egyébként nem lenne rendkívüli állapot. A demokráciák nem élik túl a szükségállapotot, ha annak nincs korlátja. Orbán azonban a szükségállapotról szóló törvénnyel egyáltalán nem a koronaválság, hanem saját ellenzéke és a magyar jogállam, pontosabban annak maradványai ellen harcol – állította a német újságíró.

A magyar ellenzék most Brüsszeltől kér segítséget – folytatta Helga Schmidt. Szerinte legfőbb ideje, hogy az EU világossá tegye Orbán előtt a jog elferdítésének a határait. Az Európai Bizottság az uniós szerződések őrzője, és ahol e szerződéseket oly kirívóan sértik meg, mint most Magyarországon, az ellen a Bizottságnak panaszt kell tennie, az Európai Bíróságnak pedig ebben az esetben lehetősége lenne arra, hogy nagy pénzbüntetést szabjon ki.

Az ARD kommentátora szakértőkre hivatkozva úgy vélekedett: a pénzbüntetés napi összege lehet olyan magas, ami már egyetlen tagállam számára sem közömbös. Emellett – tette hozzá Helga Schmidt – az EU kezében van még egy fegyver: megvizsgáltathatja, hogy a Magyarország számára rendelkezésre álló, eurómilliárdokra rúgó támogatási pénzeket a jövőben ne a budapesti kormányon keresztül, hanem közvetlenül a régióknak és településeknek juttassák célba.

Mindehhez hozzáfűzném: Németországban az, hogy a közmédia vezető csatornáján elhangzik olyan vélemény, miszerint most már lépni kellene, egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindezt a berlini kormány propagandagépezete üzeni, hogy „magas helyen megszületett a döntés”, hanem pusztán azt, hogy Helga Schmidt brüsszeli tudósítónak ez a véleménye, és ezt el is mondhatja, és hogy ezt a nézetet széles körben osztják is mértékadó német politikai körökben. De a berlini kormányzati, illetve pláne a brüsszeli uniós döntéshozatal ettől még más tészta. Az ARD újságírója most mindenesetre figyelmeztetett: ha Brüsszel nem él azonnal a szankcionálás eszközével, akkor Orbánnak lesznek utánzói. Az EU-ban nagy a fertőzés veszélye: Lengyelországban és Csehországban történnek hasonló kísérletek arra, hogy a koronavírus-válság árnyékában lebontsák a jogállamot.

Szól-e valamit a Néppárt?

A Politico című amerikai portál európai kiadása eközben arról ír, hogy míg a legkülönbözőbb politikai színezetű körökben sorra ítélik el Orbán Viktor magyar miniszterelnök lépését, a rendeleti kormányzás bevezetését, az a politikai család, az Európai Néppárt, amely tavaly felfüggesztette a Fidesz tagsági jogait, most távol marad a bírálók kórusától. Orbán lépése – értelmezi ezt a hallgatást a Politico – ismét felszínre hozta a pártcsaládon belüli mély megosztottságot: a tagpártok egy része el akarja távolítani az „illiberális demokrácia” önjelölt bajnokát, mások szerint viszont Orbán éppenséggel harcolni akar, és az a legjobb, ha ezt figyelmen kívül hagyják.

A hallgatást Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke törte meg, elítélő tartalmú Twitter-bejegyzésével. A pártcsalád európai parlamenti frakciója azonban ezután olyan nyilatkozatot adott ki, amely Orbán megnevezése nélkül szólt arról, hogy „a vírus nem változtathat az értékeken”, és hogy a rendkívüli intézkedések csak korlátozott módon képzelhetők el.

Egy névtelenséget kérő néppárti politikus azt mondta a Politicónak: most a koronavírus áll a figyelem középpontjában, nem Orbán. „Ő most arra vár, hogy mondjunk valamit. Ha reagálunk, akkor neki teszünk szívességet, az ő szabályai szerint játszunk.” Tisztelt hallgatók, ez tehát most a néppárti magyarázkodás.

Kárpáti János lapszemléjét meghallgathatják a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2020. április 1., szerda 07.00