„Klubrádió
Hetes Stúdió

A korona tanúi – Hetes Stúdió ajánló

28/03/2020 08:41

| Szerző: Klubrádió

Mi más lehetne a fő témája a Hetes Stúdiónak, mint a mindenkit foglalkoztató világjárvány. Nagyon különböző szempontokból, de valahogy minden témánk erre a témára fut ki. Tartsanak velünk szombaton délután 3-kor!

2020. március 28. Hetes Stúdió-tartalom (2020.03.28.)
02:02
00:00
- Vajon tényleg szükséges a kormányzati hatalom példátlan mértékű összpontosítása a koronavírus elleni hatékony küzdelemhez? A kérdés talán annyiban költői, hogy a jövő hét elején a kormánypárti többség, akarom mondani szavazógép, így is – úgy is megszavazza az időkorlát nélküli felhatalmazást Orbán Viktor számára a rendeleti kormányzásra. Hogy ebben milyen veszélyek rejlenek – erről szól Józsa Márta kolléganőnk összeállítása.

- Az Egyesült Államokban immár többen fertőződtek meg, mint a járvány első gócpontjának tartott Kínában. A járvány potenciális pusztítását Amerikában egyelőre felmérni sem lehet. Közben egy New Yorki intézetben dolgozó francia kutató és munkatársai arra koncentrálnak, hogy vajon van-e összefüggés egy rejtett és öröklött immunrendszeri hiba és a koronavírus halálozási statisztikája között. Jean-Laurent Casanova professzorral, a new yorki Rockefeller Egyetem kutatójával Csernyánszky Judit beszélt.

- A koronavírus járvány alaposan próbára teszi a hagyományos, értsd férfiközpontú családmodellt. A karantén körülményei között a családok és a párkapcsolatok is vizsgáznak. Gregor Anikó, Berlinben dolgozó szociológust megkérdezzük, hogy hányféle szerep és mekkora megnövekedett teher hárul az otthon dolgozással, a home office-szal a hölgyek vállára.

- Tokióban a héten bejelentették, hogy egy évvel elhalasztják a nyári olimpiai játékokat. Vannak sportolók, például, akik sérülésből épülnek fel, tiszta nyeremény az egy éves halasztás, másoknak viszont keserű pirula, hiszen vannak, akik utolsó olimpiájukra készülnek és félő, hogy egyszerűen kiöregszenek egy év alatt az amúgy is gyilkosan erős mezőnyből. A halasztás lehetséges buktatóiról kérdezzük Kemény Dénest, a magyar vízilabda válogatott háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitányát és Cseh László úszót, akinek már mindenféle érme megvan, egyedül egy olimpiai arany hiányzik a gyűjteményéből.

Hetes Stúdió
2020. március 28. szombat 15:00
Műsorvezető: Hardy Mihály
Szerkesztő: Bálint Judit