„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baán László a Ligetről: Nem az építkezések miatt kell a törvénymódosítás

2/04/2020 19:25

| Szerző: Klubrádió

Törvénymódosítás törölheti el a városligeti változtatási tilalmat, de Baán László, a projektért felelős miniszter biztos hangsúlyozta: ez csak a zöldfelületek növelése miatt kell. Tartják magukat a politikai megállapodáshoz, így azokat az épületeket nem kezdik el megépíteni, amelyeket a főváros nem szeretne.

2020. április 02. Megbeszéljük / részlet, Baán László (20.04.02.)
09:04
00:00

A Városliget fejlesztéséért felelős miniszteri biztost, Baán Lászlót kérdeztük arról a törvénymódosításról, amely, ha elfogadják, eltörli a városligeti változtatási tilalmat, amelyet a fővárosi önkormányzat rendelt el februárban.

Baán László azt mondta: ez a tilalom – bár nyilván ez nem volt a közgyűlés szándéka – egyfajta zöldstopot eredményezett. Részletezte: ilyen tilalmat új építési szabályzat elfogadásáig lehet hatályban tartani, az pedig várhatóan őszre készül el. Ennek értelmében semmilyen értéknövelő változtatás nem hajtható végre, amelynek nincs érvényes építési engedélye, amelynek van, az tovább haladhat. Kivéve a kertészeti munkák, mert azok nem építésiengedély-kötelesek. Bármilyen furcsa tehát, a változtatási tilalom egyetlen hatása a zöldfejlesztési munkákra vonatkozott. Több ezer négyzetméter, aszfaltozott részek feltörése, újrazöldítése, Kis botanikus kert elkészítése, kutyás élménypark, sportpályák vannak ezek között – sorolta.

A kormánynak kellett lépni, már figyelmeztették erre a hatásra az új fővárosi vezetést, de ők október óta nem keresték meg a Városliget Zrt.-t, amely a vagyonkezelő és a tulajdonosi jogok gyakorlója. Elfogadta a közgyűlés változtatási tilalmat, hatályba is lépett március közepén, le kellett állítani a zöldfejlesztést, és az volt a kérdés, hogy ez így marad-e őszig, vagy egy törvénnyel a kormány „besegít ebbe a helyzetbe a fővárosnak”. Szerinte nincs igazi érv amellett, hogy miért kellett elrendelni ezt a tilalmat.

Műsorvezetőnk megkérdezte: ennek tehát semmi hatása nincs arra, hogy elkezdik-e építeni például az új Nemzeti Galériát? Baán László úgy válaszolt: semmi. Három épület építését függesztették fel, de mindhárom rendelkezik érvényes építési engedéllyel, így, ha éppen el akarta volna kezdeni építeni őket, a Városliget Zrt. elkezdhette volna. A Nemzeti Galéria mellett az Innováció Házáról és a Városligeti Színházról van szó, ezeket a kormány továbbra is fontosnak és hasznosnak tartja, de nem építi meg, amíg a főváros ezzel nem ért egyet.

Megismételte: a változtatási tilalom nem érintette ezeket a beruházásokat, a feloldása sem érinti őket. Kizárólag egy politikai deklaráció miatt nem épülnek, de a kormánynak ebben van ideje. Felidézte a stadionstopot, amelyhez eleinte erősen ragaszkodott a főváros, és mégis sikerült egy kölcsönösen előnyös kompromisszumot kötni. Ott szorított a határidő az atlétikai világbajnokság miatt, a múzeumoknál nem. Bőven elképzelhető olyan helyzet „fél év, egy év, néhány év múlva”, amelyben kölcsönös megállapodásban a főváros is elfogadja ezek megépítését – tette hozzá.

Baán László kijelentette: nincs időkényszer, megállapodási kényszer van, de ennek nincs időkorlátja, és amíg nincs megállapodás, nem kezdődik építkezés. Megállapodás hiányában nem kezdik el az építkezéseket, a törvénymódosítás nem is erre, kizárólag a zöldfelületekre vonatkozik, és ez minden budapesti érdeke – közölte.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Megbeszéljük
2020.04.02. 16:45
Műsorvezető: Bolgár György