„Klubrádió
Reggeli gyors

„Semjén salátatörvénye arról szól, amit a kormány át akar erőltetni”

2/04/2020 15:49

| Szerző: Klubrádió

V. Naszályi Márta, az I. kerület ellenzéki polgármestere nem nyugodott meg, mert visszavonták a polgármesterek jogköreit csorbító tervezetet. Azt mondja, a Semjén Zsolt nevével fémjelzett törvényjavaslatnak semmi köze a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, csak ahhoz, hogy a kormány hol akarja mindenáron keresztülverni a terveit.

2020. április 02. Reggeli gyors / részlet, V. Naszályi Márta (20.04.02.)
04:24
00:00

A Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény-tervezet egy pontját, a polgármesterek „gyámság alá helyezését” visszavonták. V. Naszályi Márta, az I. kerület ellenzéki polgármestere szerint ez átmenetileg ez fellélegzés, összességében azonban továbbra is aggasztónak tartja a fideszes kétharmad által megszavazott, időkorlát nélküli felhatalmazást.

Ahogy magát a salátatörvényt is, amelyben a polgármesterek jogkörét korlátozó intézkedés volt, amit végül visszavontak – tette hozzá. Ennek okáról csak találgatni tud. Feltételezi, hogy kormánypárti és ellenzéki polgármesterek is tiltakozhattak és nemzetközi nyomás is jöhetett, mert választott testületek, polgármesterek jogköreit igyekeztek elvenni és nem választott testületekre ruházni.

Hangsúlyozta: ez a salátatörvény a legkevésbé sem a koronavírus elleni védekezésről és a sürgős, fontos intézkedéseket sorolja fel, hanem azokat a pontokat érinti, ahol a kormány mindenképpen keresztül akarja verni a saját szándékait. Azt mondta: ezek között van a Városliget és az I. kerületi Dísz tér 2-3. is, amely ugyan nincs nevesítve, de egyértelműen erről van szó. Sajátos megoldás ez a kormány részéről, amely nem alkotni szeret, csak „eltörölni mindazokat a Föld színéről”, akiknek problémájuk van azzal, amit tesznek – fogalmazott V. Naszályi Márta.

 
Dísz tér 2-3. kép: V. Naszályi Márta (Facebook)
 


A polgármester részletezte: a Városligetről szóló passzushoz hasonlóan van egy olyan paragrafus is az említett tervezetben, amely arról szól, hogy kiemelt kormányzati beruházás mellett álló műemléképület átalakítását is elrendelhetik, amennyiben az megakadályozná a kormányberuházás terv szerint elkészülését. A Dísz tér 3.-ban egy tűzfalon ablakokat nyitottak, a többi között egy óvodának. Ha a Dísz tér 2.-ben, ahol a Külügyminisztérium épülete lesz, az eredeti állapotokat kell helyreállítani, akkor el kell falazni ezeket az ablakokat, az ovit is. „Ezzel az építkezéssel is erőszakot tesznek az I. kerület városfejlesztésén”, és közben azt mondják, „nem vagyunk együttműködők” – fogalmazott a Párbeszéd politikusa.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2020. április 2., csütörtök 08.20
Műsorvezető: Lampé Ágnes