„Klubrádió
Esti gyors

V. Naszályi: Közpénzzel trükközik az MNB

11/12/2019 19:38

| Szerző: Klubrádió

Öt éven belül kétszer fizetett a Magyar Nemzeti Bank és köre egy I. kerületi épületért, amelynek ára időközben 1,9-ről 8,7 milliárdra nőtt. Igaz, közben felújították. V. Naszályi Márta polgármestert kérdeztük.

2019. december 11. Esti gyors / részlet, V. Naszályi Márta (19.12.11.)
04:49
00:00

Megvette, elajándékozta (egy alapítványának), felújíttatta, majd megint megvette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt az I. kerületi, Úri utcai épületet, amelyért most úgy fizettek 8,7 milliárdot, hogy már egyszer, 2014-ben megvették, a Magyar Tudományos Akadémiától, 1,9 milliárdért. A 24.hu tekintette át az úgynevezett Bölcs Vár sorsát.

Mi az Esti gyorsban V. Naszályi Márta ellenzéki polgármestert kérdeztük; szerinte a nemzeti bank közpénzből egy pénzügyi vagy számviteli trükkel élt, a saját alapítványai között mozgatja ezt a pénzt. A kivitelezői körön és az egész konstrukción látszott, hogy az MNB körüli emberek, cégek helyzetbe hozásáról van szó – tette hozzá.

Ilyen számviteli trükkökkel valószínűsíthető, hogy más tranzakciót akarnak elleplezni, vagy vannak más ügyletek, amelyeket sokkal nehezebb átlátni. A november 28-i képviselő-testületi ülésen volt náluk napirenden az épület elővásárlási jogának kérdése. V. Naszályi Márta szerint az, hogy 8,7 milliárdért veszi meg az MNB cége az MNB alapítványától, színlelt adásvétel. Felbecsültette egy témában járatos kollégájával, aki szerint kicsit több mint 2 milliárd az ingatlan értéke. A pontos számon lehet vitatkozni, de biztos nem annyi, amennyi pénz mozgott. Fontolgatják, hogy tudnak-e jogi lépéseket tenni, és ha igen, milyeneket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2019.12.11. 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor