„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pikó András: plusz feladatot kaptunk, védőeszközt nem

2/04/2020 20:25

| Szerző: Klubrádió

A kormány és az önkormányzatok együttműködésére lenne most szükség, hiszen emberéletekről van szó – hangsúlyozta Józsefváros polgármestere.

2020. április 02. Megbeszéljük-részlet (2020.04.02. Pikó András)
14:53
00:00

Furcsa volt az a javaslat, amellyel éppen most korlátozta volna a kormány a polgármesterek jogait. Vészhelyzetben gyors döntésekre van szükség, nincs több nap arra, hogy egy bizottságra várjanak, különösen akkor, amikor szó szerint százszámra kell hozni naponta fontos rendelkezéseket. Ilyenkor a testület és a bizottságok bizonyos hatásköreit is a polgármesternek kell átvennie, ez feltétele a hatékony döntéshozatalnak. Egy végiggondolatlan rendszer jött volna létre, ha megszavazzák a törvényt az Országgyűlésben – mondta Pikó András, a VIII. kerületi önkormányzat vezetője.

Pikó elmondta Megbeszéljük című műsorunkban, hogy a kerület éves költségvetése 23 milliárd forint, az már most látszik, hogy a járványveszély miatt ebből kiesik 1,7 milliárd. Az önkormányzatok nehezen tudnak plusz bevételhez jutni, az pedig nem látszik, hogy a kormány miben segít. Egyelőre csak feladatokat kaptak, pénzt nem, de például még védőeszközöket sem.

Józsefváros a szegény budapesti kerületek közé tartozik.  Amíg tudták, biztosították az óvodai, iskolai ügyeletet. A rászorulók kaphatnak ételt, növelik a konyhai kapacitást. Az idősklubokra támaszkodva szervezik a nyugdíjasok ellátását, képesek rendkívüli támogatásokat is adni. A polgármester szerint az a nagyszerű a kerületben, hogy sok önkéntes dolgozik ott. Már a választási kampányban is segítettek és most ismét aktivizálták magukat. Ez a helyzet ugyanis nem oldódik meg pár hét alatt, a kilábalás egész éves program lesz.

A beszélgetés elérhető YouTube csatornánkon is.

Pikó András 2019 júliusáig a Klubrádió szerkesztőjeként dolgozott.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük
2020.04.02. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György