„Klubrádió

Lejáratási kísérlet Pikó ellen az óvodákban?

29/01/2020 16:28

| Szerző: hvg.hu/Klubrádió

Ki kellett jelenteniük a józsefvárosi óvodákban dolgozó óvónőknek és a többi alkalmazottnak, hogy nem tagjai semmilyen civil szervezetnek - írja a hvg.hu. Pikó András VIII. kerületi polgármester közölte, nem kértek ilyet az óvodai dolgozókról és nem is tudtak az akcióról.

„Semmilyen civil szervezet tagja nem vagyok” – többek közt ezt kellett egy saját kezű aláírással megerősített nyilatkozatban kijelentenie minden óvónőnek, dadusnak a józsefvárosi önkormányzat által fenntartott óvodákban. Erről egy állását féltő, ezért névtelenséget kérő ott dolgozó számolt be a hvg.hu-nak. Őt felháborította ez a gyakorlat, ráadásul nem is értette, hogy a civil szervezeti háttérrel polgármesterré választott Pikó Andrásék miért kérnének ilyet. A nyilatkozatot az óvodai vezető íratta alá velük kifejezetten arra hivatkozva, hogy ez az önkormányzattól érkezett.

A hvg megkereste a józsefvárosi önkormányzatot, ahol elsőre nem is értették, miről van szó, mert állításuk szerint „nincs ilyen tartalmú utasítás”, illetve kötelező nyilatkozat. Pikó András polgármester (aki a Klubrádió műsorvezetője volt tavaly nyárig, amikor bejelentette indulását a választáson) és Czukkerné Pintér Erzsébet jegyző erre közös közleményben reagált, amelyben azt írták, hogy tőlünk értesültek a nyilatkozatról, de ahhoz semmi közük nincsen.

„Józsefváros jegyzője és polgármestere ilyen nyilatkozatot nem kért sem az óvodavezetőktől, sem az óvodai dolgozóktól” – jelentették ki. Ezért „az önkormányzat haladéktalanul vizsgálatot indít, és amennyiben szükséges felelősségre vonást kezdeményez a hamis tartalmú adatszolgáltatásra felkérővel szemben”.