„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: Törvénytelen, romboló törekvések, a bizalom megbontása

30/01/2020 15:30

| Szerző: Klubrádió

Pikó András józsefvárosi polgármester (a Klubrádió volt műsorvezetője) szerint az óvodai dolgozók egy részének elküldött hamis nyilatkozat célja a bizalom megbontása a kerületiek és az új vezetés között, és több ilyen romboló törekvéssel is találkozott már. Hangsúlyozta, hogy civil aktivitásra rákérdezni abszolút törvénytelen, és bár semmi köze hozzá, bocsánatot kért az érintettektől.

2020. január 30. Rggeli gyors-részlet/Interjú Pikó András (20.01.30.)
08:14
00:00

„Semmilyen civil szervezet tagja nem vagyok” – többek közt ezt kellett egy aláírt nyilatkozatban kijelentenie minden óvónőnek, dadusnak a józsefvárosi önkormányzat által fenntartott óvodákban. Erről egy állását féltő, névtelenséget kérő ott dolgozó számolt be a hvg.hu-nak. A lap beszámolója szerint sokan érthetetlennek tartották az egészet és nem vártak ilyet az új polgármestertől. Pikó András VIII. kerületi polgármester közölte, nem kértek ilyet az óvodai dolgozókról és nem is tudtak az akcióról.

Pikó András (aki a Klubrádió műsorvezetője volt, mielőtt tavaly beszállt a kerületi kampányba) azzal kezdte: kiadtak egy közös jegyzői-polgármesteri utasítást, amely eljutott az óvodákhoz is. Erre azért volt szükség, mert tavaly októberben az egyik leköszönő igazgató telefonos utasítást adott a parkolást végző cégnek (amiről nem tudtak), így három forgalmas helyen fizetőssé téve a parkolást. Az ő utasításuk azért született, hogy nézzék át a kerületben folyamatban lévő ügyeket, és tájékoztassák a hivatalt, ha valami hasonló derül ki.

Tehát ez az utasítás ment ki, de pár óvodában megmásították, nem az eredeti nyilatkozat jutott el az ott dolgozókhoz, hanem az, amelyről a hvg beszámolt. És amelyről Pikó András hangsúlyozta: abszolút törvénytelen, hiszen nem lehet rákérdezni rá civil aktivitásra, hitbéli kérdésre, semmi ilyesmire, ráadásul egy civil polgármester különösen ellenzi az ilyesmit.

Az óvodák egyetlen intézményhez tartoznak, abból az intézményből még az eredeti utasítást küldték el, de pár óvodában – valószínűleg szervezetten – megmásították. Mi lehetett ennek a célja? – kérdeztük a polgármestert. Azt mondta: megbontani a bizalmi viszonyt, amely már a kampányban is kialakult a kerületiek és az új vezetés között. Egyértelmű romboló törekvések, önleleplező, átlátszó próbálkozások vannak szerinte. Egy valóban extrém példát is említett Pikó András: legutóbb a gyeppel fedett buszmegállók terve miatt azzal vádolták őket egy fideszes képviselő segítségével, hogy méhkaptárakat akarnak telepíteni a buszmegállóba, ezt egyszerűen „full kreténségnek” nevezte és hozzátette, rezignált nyugalommal fogadja az ilyen ügyeket.

Visszatérve az óvodákra: tegnap találkozott azokkal az óvodai alkalmazottakkal, akik dolgoztak, és bár nem ő követte el a törvénytelenséget, bocsánatot kért, valamint biztosította őket arról, hogy mindig megvédik a személyiségi jogaikat. Sok óvónő visszautasította az aláírást, sokan nem is tudtak róla, tehát nem minden óvodában bukkant fel az álkérdőív. Külön is szeretne beszélni az érintett óvónőkkel, hogy feloldják ezt a helyzetet – tette hozzá a VIII. kerület vezetője.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.01.30. 08:40
Műsorvezető: Lampé Ágnes