„Klubrádió
Esti gyors

Pikó: A fideszesek elkezdték játszani az áldozatot. Pedig ...

5/11/2019 19:18

| Szerző: Klubrádió

„Ha hagyományos módon képzelem a politikát és a politikusi hivatást, akkor azt érzem, hogy nagyon lötyög rajtam ez a kabát. Ha meg azon értékek mentén, amit a kampányban is hangoztattam és amiben hiszek, akkor meg nagyon szűk ez a készen kapott politikusi kabát. Lesz idő emberi méretre szabni" – írta Pikó András személyes Facebook-oldalán a Fővárosi Közgyűlés alakuló napján. Az újdonsült politikus arról is beszélt, szerinte a fideszesek, most, hogy kisebbségbe kerültek Budapesten, elkezdték játszani az áldozatot. 

2019. november 05. Esti gyors-részlet/Interjú Pikó Andrással (19.11.05.)
04:20
00:00
Megalakult kedden a Fővárosi Közgyűlés, melynek tagja Pikó András is – egykori kollégánk – mint 8. kerületi polgármester. Arról faggattuk, milyennek látta belülről az eseményt. Szerinte sok politikai csata, játszma volt a közgyűlés indulónapján, ami nem igazán arról szólt, amiről szerinte a politikának szólnia kellene – de a politika játékszabályai már csak ilyenek.

Az, hogy Baranyi Krisztina nem kapott pozíciót, számára is érthetetlen. Civil polgármesterként és frakciónélküliként teljesen kimaradt a pártok közötti egyeztetésekből. Nagyon gyorsan reagált erre a Momentum frakciója – melynek Pikó is tagja –, hogy adjanak a saját kvótájukból valamilyen bizottsági pozíciót. (A Baranyi Krisztinával készített délutáni interjúnkból kiderül, hogy ő nem akar élni ezzel a lehetőséggel.)

Sok a kezdeti hiba egyelőre, de élvezettel figyelte a fideszesek – például Pokorni Zoltán – által felépített áldozati demokrata stratégiát, amikor eljátsszák, hogy nem kapják meg a nekik járó helyeket és tiszteletet. Pikó ugyan nem szólt közbe, de nehéz volt megállnia, hogy bemutassa kormánypárti kollégáinak, Józsefvárosban hogyan is gyakorolta a hatalmat a Fidesz az elmúlt öt évben, amikor semennyire nem vették figyelembe az ellenzék jogosítványait. Most a Fidesz ellenzékben úgy érzi, hogy őket méltánytalanság éri.

Arról is beszélt, az új polgármesterek most egy tanulási folyamat elején járnak, még tanulják a kormányzást, miközben a fideszesek hosszú idő után meg az ellenzéki szereppel ismerkednek.

Pikó András idén júniusig a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője volt. A Kárpáti Ivánnal folytatott beszélgetése a fenti lejátszás gomb megnyomásával meghallgatható.

Címlapi kép: Martin Ostphoto

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Pikó Andrással
2019. november 05., kedd 18.40
riporter: Kárpáti Iván