„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Pikó: Elképesztően szemét dolgot művel a Fidesz

18/10/2019 13:35

| Szerző: Klubrádió

A szavazók lenézése, akaratuk semmibe vétele, hogy a Fidesz és a szatellitjeként működő Munkáspárt három kerületben is megtámadta az önkormányzati választás eredményét, és ezzel nehezíti az új önkormányzati testületek, köztük a Fővárosi Közgyűlés megalakulását – mondta Pikó András, Józsefváros megválasztott polgármestere. A politikus a kormánypárti beadványok miatt nem tudja egyelőre elfoglalni hivatalát, akárcsak a IX. és I. kerület vasárnap megválasztott ellenzéki polgármestere. Pikó szerint a kormánypártiak jogászi hülyéskedésének egy értelme lehetne, hogy a hatalomból távozóknak több idejük legyen eltüntetni maguk után bizonyos nyomokat, bár szerinte ez reménytelen vállalkozás lenne.

2019. október 18. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. október 18., péntek 09:00)
42:34
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre
Nincs oka, valódi alapja annak, hogy a Fidesz megtámadta a VIII. kerületi önkormányzati választás eredményeit. A két polgármesterjelöltre leadott szavazatok közötti különbség 269, ami nem nagy eltérés, de ahhoz elég nagy, hogy az eredmény biztos legyen – mondta Pikó András, Józsefváros megválasztott polgármestere, a Klubrádió volt munkatársa.

Az eddigi fideszes önkormányzati vezető, Sára Botond legyőzője szerint a jogszabály és a jogalkalmazási gyakorlat alapján az önmagában nem ok a felülvizsgálatra, hogy kicsi a különbség, ezért egyáltalán nem biztos, hogy újraszámlálás lesz. A választási eredmények megtámadása azonban, és ez a lényeg, olyan eljárási folyamatot indít el, amely például a fellebbezési időkkel együtt jelentősen ki tudja tolni az új polgármester hivatalos beiktatását. Tehát, amíg a választás eredménye nem emelkedik jogerőre, addig többek között a Fővárosi Közgyűlésbe sem mehet be. ( A kerületi polgármesterek ennek a testületnek is tagjává válnak.)

A Fidesz három helyen támadta meg a választás eredményét Budapesten, a VIII kerületen kívül a IX. és az I. kerületben is. Pikó szerint ezzel a kormányoldal borsot tört az új főpolgármester, Karácsony Gergely orra alá, mert így ez a három ellenzéki polgámester nem tud ott lenni a Fővárosi Közgyűlésen, ahol épp hárommal több ellenzéki ülne, mint kormánypárti. Várható tehát, hogy a Fidesz mindent bevet, hogy ne alakulhasson meg a testület, így ez is tolódni fog.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzék közös tiltakozással állt
 
 Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, Gy. Németh Erzsébet, az ellenzék DK-s XVII. kerületi polgármesterjelöltje és Pikó András az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán
 
 

Pikó szerint „elképesztően felháborító és szemét dolog”, amit a Fidesz – illetve a IX. kerületben a szatellitjeként működő Munkáspárt – művel, mert nincs értelme a kifogásoknak. És ez főleg a IX. kerületben látszik, ahol Baranyi Krisztina ellenzéki polgármesterjelölt úgy elverte az eddigi fideszes önkormányzati vezetőt, Bácskai Jánost, mint szódás a lovát – több ezres különbség volt a kettejük eredménye között. Ezek a fideszes akciók az időhúzást szolgálják, amivel semmibe veszik a választók akaratát, és lenézik őket.

A kormánypárti jogászi hülyéskedésnek, eszetlenkedésnek, amivel el akarják halasztani az új testületek megalakulását, egy értelme lehetne, hogy több idejük legyen eltüntetni maguk után bizonyos nyomokat – mondta Pikó, de azt is megjegyezte, ő ebben a technikában nem nagyon hisz, mert ha meg is lehet nehezíteni egy új polgármester dolgát, annyira nem lehet iratokat megsemmisíteni egy hivatalban, hogy semmi nyoma ne maradjon.

Pikó Facebook-oldalán azt írta, és erről a Klubrádióban is részletesen beszélt, hogy csütörtökön,  nem csak az történt, hogy a kormánypártiak megtámadták a számukra vereséget hozó eredményeket Józsefvárosban, hanem az is, hogy kölcsönös megegyezéssel távozott a városüzemeltetésért és vagyongazdálkodásért felelős holding szinte összes aláírási joggal bíró vezetője. Megtehették, mert a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ csúcsvezetője, egy fideszes politikai kinevezett ezt lehetővé tette – fogalmazott Pikó. A megválasztott polgármester szerint nem tud másra gondolni, minthogy aközben, hogy távolt tartják a hivataltól, olyan helyzetet teremtenek, amelyben nagyon könnyen előállhat a működésképtelenség. mindennek az lehet a következménye, hogy nem lesznek időben elutalva a fizetések a dolgozóknak, leállnak a folyó ügyek (bérleti szerződések, stb.), nem fizetik időben be az adót és a járulékokat és kezelhetetlen hangulat alakul ki a vállalatnál, ahol már elterjedt, hogy Pikó rugdossa ki az embereket. Ez persze nem igaz, mivel polgármestersége nem emelkedett jogerőre, egyelőre csak külső szemlélője a folyamatnak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Pikó András idén júniusig a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője volt.

Reggeli személy/Interjú Pikó Andrással
2019. október 18., péntek 09.00
riporter: Pálinkás Szüts Róbert