„Klubrádió
A lényeg

Pikó: Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőként irányította a kerületi lapot

17/12/2019 12:45

| Szerző: Klubrádió

Pikó András VIII. kerületi polgármester (a Klubrádió volt műsorvezetője) szerint Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőként irányította a Józsefváros című újságot, a jegyző pedig belefolyt a kampányba.

2019. december 17. A lényeg / részlet, Pikó András (19.12.17.)
00:52
00:00
Az elmúlt napokban „példátlan bizonyítékok” kerültek elő arról, hogy Kocsis Máté fideszes parlamenti frakcióvezető irányította a kerület lapját – kezdte Pikó András hétfői sajtótájékoztatóján, az informatikai átvilágítás eredményeit ismertetve. Úgy folytatta: joggal merül fel a kérdés, hogy vajon most is Kocsis Máté utasítja-e a fideszes propagandasajtót a VIII. kerülettel kapcsolatban. Ha egy kerületi lapnál ilyen „szoros és kézivezérelt a pártirányítás”, akkor milyen lehet a nagyobb elérésű „pártszolgálatos” orgánumoknál? Ott már a kérdéseket is Kocsis Máté vagy a Fidesz valamelyik vezetője írja, mondja tollba? - tette fel a kérdéseket a polgármester.

A helyi választási iroda vezetője részt vesz a kampányban, és tippeket ad, hogy mibe nem köthet bele a helyi választási bizottság. „Ez nyilvánvaló törvénysértés” - fogalmazott Pikó András. Ráadásul erről a „folytatólagos törvénysértésről” a levelezésben benn lévő Kocsis Máté és Sára Botond is tudott. Ez nem pusztán a politikai, hanem a büntetőjogi felelősség kérdését is felveti – tette hozzá.

Kocsis Máté hétfőn azt közölte Facebookon, hogy ő csak a vele kapcsolatos írásokhoz tett észrevételeket, de Pikó szerint a levelek alapján egyértelmű, hogy ez nem igaz. Rimán Edinát 2014-ben az Év jegyzőjének választották, ebből az alkalomból hosszú interjút készített vele a kerületi hivatalos honlap.

2019. december 17. A lényeg / részlet-2, Pikó András (19.12.17.)
01:09
00:00
Pikó András kijelentette: öt lépés várható az önkormányzattól. Az első, hogy állásfoglalást kérnek a fővárosi főjegyzőtől, a területi választási bizottság vezetőjétől, hogy Rimán Edina helyi választási irodavezetőként mutatott magatartása sérti-e a törvény betűjét és szellemét. Pikó kezdeményezi Rimán Edina visszahívását az önkormányzati cég felügyelőbizottsági elnöki posztjáról, mert szerinte méltatlanná vált erre. Rendőrségi feljelentést tesznek a Józsefváros újság szerkesztőségében történt „vandál pusztítás” (adatmegsemmisítések, adattárolók eltüntetése) miatt. Bíróságon magánjogi kártérítési pert indítanak Nyerges Zoltán volt főszerkesztő ellen, mert nem hajlandók kifizetni az általuk követett szerkesztőségi gyakorlat miatt az önkormányzatra kirótt félmillió forintos pénzbüntetést. És végül átfogó, nagy vizsgálat lesz annál a cégnél, amelyhez a Józsefváros újság is tartozik. Ez jogi és pénzügyi jellegű lesz, célja pedig, hogy feltárja az esetleges törvénysértéseket és azok költségeit.

Pikó András a Klubrádió műsorvezetője volt éveken keresztül, de kampánya kezdete ellőtt, júniusban megszüntette munkaviszonyát rádiónknál.