„Klubrádió
Esti gyors

Cseppben a tenger – Józsefváros és a Fidesz

17/12/2019 19:22

| Szerző: Klubrádió

A kormánypárt semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy egy kerületi újságot átnéz a jegyző, és tanácsot ad, hogy lehet kikerülni a cikkekben a törvényt. Ez természetes volt az előző ciklusban.

2019. december 17. Esti gyors - részlet 19.12.17. Pikó András
06:33
00:00

A központi médiairányítás módszereit lehet vegytisztán látni, ha az ember azt nézi, hogyan szerkesztődött Józsefvárosban a helyi újság. Pikó András, az új polgármester -sokáig rádiónk munkatársa- mondta el az Esti gyorsban, mit tártak föl eddig az előző ciklusban történtekből. Nem elég, hogy Sára Botond polgármester és Rimán Edina jegyző megnézte, kvázi ellenőrizte a lapot megjelenés előtt, rálátása volt mindenre Kocsis Máté országgyűlési képviselőnek is. A jegyző még szakmai „tanácsokat” is adott, hogyan lehet olyan tartalmú cikkeket közölni, amelyekbe a Helyi Választási Bizottság nem tud belekötni. A bizottságot persze mint jegyző, ő vezette.

Itt tehát már régen nem a kiegyensúlyozottságról, szakmai tisztességről, volt szó, hanem olyan trükkök kitalálásáról, amelyek segítségével ki lehet kerülni a törvényt. A Fidesz ebben semmi kivetnivalót nem talált. Szerintük egy önkormányzati fenntartású lapot a városrész vezetőivel egyeztetni teljesen természetes dolog, a jegyző helyesen járt el, amikor „törvényességi szempontból” megjelenés előtt ellenőrizte az újságot. A főszerkesztői szempont a jelek szerint annyi volt, hogy „Edina és Botond egyetért vele”.

A másik érdekes része a választási kampánynak az volt, ahogy megfigyelték Pikó Andrásék kampányeseményeit, sőt készültek azokra. Mindezt nem a Fidesz végezte, hanem gyakorlatilag az önkormányzat. Jó volt látni, hogy egy-egy városi séta előtt a helyszínt kitakarították. Legalább tisztább lett a kerület – véli az új polgármester.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Esti gyors
2019.12.17. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván