„Klubrádió

Kórházkiürítés miatt hazaküldték, hamarosan meghalt

23/04/2020 16:38

| Szerző: index

A járványügyi helyzet miatt küldtek haza egy 72 éves orosházi férfit, akinél három éve Alzehimer-kórt diagnosztizáltak, majd április 11-én agyi infarktust kapott, és bal oldalára teljesen lebénult. A férfi alig 12 órával hazaküldése után meghalt – számol be az Index. Az Orosházi Kórház reagált az Index értesülésére, közleményükben azt írják: felajánlották az érintett beteg elhelyezését a krónikus osztályon, de ezt hozzátartozója nem fogadta el.

„A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, időközben – a rehabilitációs és krónikus betegágyak átmeneti felszámolása miatt – a betegek áthelyezése jelen esetben nem kivitelezhető. Hozzátartozóval egyeztetve a beteget kielégítő általános állapotban, betegszállítóval otthonába szállíttatjuk” – ezt írták a 72 éves férfi zárójelentésébe az Index tájékoztatása szerint. Kedden délelőtt értek vele haza, alig 12 órával később meghalt.

A férfinél három éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, egészségi állapota ugyan folyamatosan romlott, de képes volt egyedül enni és kikelni az ágyból. Április 11-én szombaton agyi infarktust kapott, és bal oldalára teljesen lebénult, mentővel az Orosházi Kórház sürgősségi osztályára vitték, ahonnan aztán a neurológiai osztályra került. Élettársát hétfőn hívták, hogy haza kell küldeni a férfit, aki a kórház szerint „kielégítő általános állapotban” volt. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) utasítása alapján április 15-ig kellett a kórházi ágyak minimum 60 százalékát szabaddá tenni, aztán a koronavirus.gov.hu-n az jelent meg, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a „következő ütemben” 60 százalékra emelkedik. Ez összesen 39 500 ágyat jelent – emlékeztet az Index. Senkit nem küldhetnek úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodással néz szembe emiatt – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

FRISSÍTÉS: Az Orosházi Kórház közleményben reagált az Index cikkére, ezt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„Az Orosházi Kórház felajánlotta a beteg krónikus osztályon való elhelyezését a hozzátartozónak, de ő nem fogadta el

A sajtóban megjelent konkrét esettel kapcsolatban a személyiségi jogok miatt részletes tájékoztatást nem adhatunk, azt viszont elmondhatjuk, hogy a beteg hazabocsátása előtt aktív kezelést már nem igényelt. Az Orosházi Kórház a hozzátartozónak már korábban felajánlotta, hogy további ápolás céljából a 72 éves beteget elhelyezzük a krónikus belgyógyászati osztályon, ő azonban ettől a kezdetektől fogva elzárkózott. Ezt követően a beteget hazabocsátottuk.

Az ágyak kiürítése miatt az Orosházi Kórházból nem volt szükség orvosi ellátásra szoruló beteget haza bocsátani, mivel a lecsökkent betegforgalom miatt az ágykihasználtságunk április elején egyébként is 40% alatt volt.”

(Az Index cikkében szerepel egy zárójelentés részletének fényképe, amelyen látható, hogy az érintett beteget a járványügyi helyzet, betegágyak átmeneti felszámolása miatt nem tudták áthelyezni – a szerk.)

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)